Daniel Wani je mednarodno skupnost v zadnjih dneh rotil, naj posreduje in prepreči usmrtitev njegove žene. Foto: Reuters
Daniel Wani je mednarodno skupnost v zadnjih dneh rotil, naj posreduje in prepreči usmrtitev njegove žene. Foto: Reuters

Meriam Ibrahim, ki je pred dnevi v zaporu rodila hčerko, naj bi bila na svobodi v prihodnjih dneh, je za BBC povedal predstavnik sudanskega zunanjega ministrstva. Po njegovih besedah Sudan zagotavlja versko svobodo in je zavezan k zaščiti Ibrahimove.

Kartum je bil zaradi smrtne obsodbe takrat še noseče ženske na hudem udaru mednarodne skupnosti. Britanski premier David Cameron je tako razsodbo sodišča označil za "barbarsko" in povsem brez stika z današnjim svetom. Osvoboditev Ibrahimove so zahtevale tudi številne človekoljubne organizacije, peticijo Amnesty Internationala pa je podpisalo 200.000 ljudi.

Obsojena tudi zaradi prešuštva
Meriam Yehya Ibrahim Ishag je bila rojena muslimanskemu očetu in pravoslavni materi, vzgojena pa v pravoslavni veri. A sudanski sodnik je na začetku meseca razsodil, da je treba na Ibrahimovo gledati kot na muslimanko, ker je bila to pač vera njenega očeta.
Ibrahimova se je s poroko z južnosudanskim kristjanom, ki ima sicer ameriško državljanstvo, izrekla za kristjanko in ni želela prestopiti nazaj v islam, zato jo je sodišče skladno s šeriatskim pravom obsodilo zaradi odpadništva in ji izreklo smrtno kazen z obešenjem.

Ženska je bila sicer poleg tega obsojena zaradi prešuštva, saj naj bi bil njen zakon s kristjanom po šeriatskem pravu neveljaven, zato so ji naložili še dodatnih sto udarcev z bičem.

V sredo je v svoji zaporniški celici rodila hčerko, v triletnem zakonu z Danielom Wanijem pa se je paru rodil še danes 20 mesecev star sin, ki je bil zaprt skupaj z materjo. Sodišče je razsodilo, da bo kazen izvršilo čez dve leti, da bi Ibrahimova lahko poskrbela za svojo hčerko.

Sudan ima večinsko muslimansko prebivalstvo, islamska zakonodaja pa je v državi v veljavi od 80. let.