Japonski strokovnjaki vsak dan obveščajo javnost o stanju v Fukušimi, a razloga za veselje ni. Foto: Reuters
Japonski strokovnjaki vsak dan obveščajo javnost o stanju v Fukušimi, a razloga za veselje ni. Foto: Reuters
Fukušima
Fukušima ne bodo več zagnali. Foto: EPA
Potres
Po najnovejših podatkih je v potresu in cunamiju umrlo 11.168 ljudi, več kot 16.400 pa jih pogrešajo. V prefekturi Mijagi so uradno potrdili smrt 6.792 ljudi, v prefekturi Ivate 3.301, v prefekturi Fukušima pa 1.017. Foto: EPA
Razmere v Fukušimi zaskrbljujoče
Na Japonskem razmere še slabše

Kot je sporočila japonska agencija za jedrsko varnost, so v vodi v bližini prvega reaktorja jedrske elektrarne, ki je bila poškodovana v potresu in cunamiju 11. marca, izmerili kar 3.355-krat višjo vrednost radioaktivnega joda od dovoljene. Prejšnji vzorci so pokazali, da je joda v vodi 1.850-krat več od dovoljene stopnje. Kljub temu strokovnjaki še naprej pomirjajo ljudi, da se bo strupena snov razgradila do takrat, ko bo onesnažena voda dosegla ljudi.

"Jod 131 ima razpolovno dobo osem dni in glede na pestrost morskega življenja se bo precej razgradil, preden bo prišel do prebivalcev," je dejal predstavnik agencije Hidekiko Nišijama. Razpolovna doba, s katero strokovnjaki merijo radioaktivni material, lahko variira od sekunde do več milijard let. Prav jod 131 je bil glavni vzrok za veliko število obolelih otrok za rakom na ščitnici v do zdaj največji jedrski nesreči, v Černobilu v Ukrajini leta 1986, piše BBC.

Pri opazovanju vplivov na okolje je treba biti še posebej pozoren na tiste elemente, ki imajo mnogo daljšo razpolovno dobo. Med njimi je omembe vreden cezij, ki se zlahka znajde v rastlinah in živalih ter ga vdihnemo skozi prašne delce, pa tudi rutenij, stroncij in plutonij.

Vlada odredila nadzor vseh reaktorjev v državi
Japonska vlada je odločila, da nobenega izmed šestih reaktorjev Fukušime ne bodo več priklopili na električno omrežje. Odredila je tudi nujen nadzor vseh jedrskih reaktorjev v državi, da bi zagotovila, da v njih v prihodnje ne bi nastale podobne poškodbe.

Družba TEPCO, ki upravlja elektrarno, je pred tem sporočila, da bo v Fukušimi za vedno ustavila reaktorje od ena do štiri. "Nimamo nobene druge možnosti, kot da jih za vedno odpišemo," je v Tokiu sporočil predstavnik družbe Cunehisa Kacumata. Pojasnil je, da so ti štirje reaktorji tako poškodovani, da niso več uporabni, medtem ko bi druga dva reaktorja po ocenah družbe še lahko obratovala. Tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano je pozneje sporočil, da se je vlada odločila, da v omrežje ne bo nikoli več priklopila nobenega izmed reaktorjev v tej nuklearki.

Vlada je odredila tudi nujen nadzor vseh jedrskih reaktorjev v državi, da bi zagotovila, da v njih v prihodnje ne bi nastale podobne poškodbe kot v Fukušimi. Japonski minister za gospodarstvo, trgovino in industrijo Banri Kajeda je v odprtem pismu o nadzoru nad reaktorji obvestil direktorje devetih regionalnih elektropodjetij na Japonskem in še dveh podjetij, ki upravljata japonske nuklearke.

Na Japonskem je več kot 50 jedrskih reaktorjev, vsi so ob morju in na potresno ogroženem območju. Med njimi je tudi nuklearka Fukušima, v kateri je po potresu in cunamiju prišlo do izpada oskrbe z električno energijo, kar je povzročilo pregrevanje gorivnih palic v nekaterih jedrskih reaktorjih in posledično izpust radioaktivnih snovi v okolje.

Odkrili radioaktivni plutonij
Številne prebivalce je v ponedeljek močno prestrašilo odkritje plutonija v Fukušimi, rakotvornega elementa, ki velja za eno najnevarnejših snovi na planetu, v zemlji okoli elektrarne. Namerili so namreč povišane vrednosti tega elementa, stopnja sevanja v ozračju pa je dosegla že vrednosti 1.000 milisivertov na uro, kar lahko resneje ogrozi zdravje in življenje delavcev.

Tudi oblasti na Kitajskem, v Južni Koreji in ZDA so sporočile, da so v zraku zaznale sledi radioaktivnih elementov. Ameriška agencija za okolje je sporočila, da so sledi radioaktivnega joda zasledili v deževnici na severovzhodu države, kar je posledica nesreče v Fukušimi, a radioaktivni delci naj ne bi predstavljali nobene nevarnosti za zdravje ljudi.

Predsednika muči visok pritisk
Operater jedrske elektrarne TEPCO s sedežem v Tokiu je sporočil, da so predsednika podjetja, ki se je zaradi slabega ukrepanja in obveščanja javnosti znašlo pod plazom kritik, odpeljali v bolnišnico. Za Masatako Šimizuja zadnja dva tedna nihče ni vedel, kje je, nekateri so ugibali celo, da ni zdržal pritiska in je storil samomor. Zdaj so iz podjetja sporočili, da je 66-letnik zaradi vrtoglavice in visokega krvnega pritiska pomoč poiskal v bolnišnici.

Preselili 70.000 ljudi
To je le zadnji v vrsti udarcev za operaterja, ki se dan za dnem trudi urediti razmere v pregreti nuklearki in omejiti radioaktivno sevanje, ki ogroža vodo in zemljo v okolici objekta. Prebivalce v premeru 20 kilometrov od jedrske elektrarne so preselili, tistim, ki živijo do 30 kilometrov stran, pa so svetovali, naj odidejo sami, saj so v zelenjavi, mleku in vodi že odkrili sledi radioaktivnosti. Do zdaj so iz bližine objekta evakuirali 70.000 ljudi, če bi območje evakuacije razširili, pa bi se moralo odseliti še približno 130.000 ljudi.

Sarkozy prihaja na Japonsko
O jedrski krizi se je z japonskim premierjem Naoto Kanom pogovarjal tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je prizadetim v katastrofalnem potresu obljubil ameriško pomoč, enako obljubo pa je dala tudi Francija. Nicolas Sarkozy bo tudi prvi voditelj, ki bo še ta teden odpotoval na Japonsko in se na lastne oči prepričal o razdejanju in človekoljubni krizi.

Razmere v Fukušimi zaskrbljujoče
Na Japonskem razmere še slabše