V organizaciji OPCW opozarjajo na možnost, da IS izdeluje kemično orožje in da ga je morda tudi že uporabila. Foto: EPA
V organizaciji OPCW opozarjajo na možnost, da IS izdeluje kemično orožje in da ga je morda tudi že uporabila. Foto: EPA

Kot je dejal generalni direktor organizacije Ahmet Üzümcü, so njihove ekipe našle dokaze o uporabi gorčičnega plina v napadih v omenjenih državah. "Čeprav tega niso mogli pripisati IS-ju (...), obstaja močan sum, da so ga morda uporabili," je dejal Üzümcü.

V OPCW-ju sumijo, da džihadisti kemično orožje izdelujejo sami, kar je izjemno skrb vzbujajoče. "To dokazuje, da imajo tehnologijo, znanje in tudi dostop do materialov, ki jih je mogoče uporabiti za izdelavo kemičnega orožja," je še dejal Üzümcü. Da imajo borci IS-ja sposobnost pridobiti manjše količine klora in gorčičnega plina, je pred tem že februarja opozoril direktor ameriške obveščevalne službe Cia John Brennan.

A obtožbe, da IS uporablja kemično orožje, so stare več mesecev. Že septembra smo tako poročali, da naj bi ZDA identificirale vsaj štiri primere na obeh straneh iraško-sirske meje, kjer naj bi IS uporabil iperit.

Üzümcü sicer ni navedel, v katerih napadih naj bi IS uporabil kemično orožje, so pa sirski državi mediji aprila poročali, da so pripadniki te skupine s plinom napadli sirske vladne enote v zračnem oporišču v mestu Deir Ezor.

Uporabili kemično orožje že marca?
9. marca so o domnevnem napadu džihadistov s plinom poročali tudi iz kraja Taza južno od Kirkuka v Iraku. V napadu so bili ubiti trije otroci, okoli 1.500 ljudi pa je bilo ranjenih. Poročali so o opeklinah, izpuščajih in težavah z dihanjem.

Üzümcü je ob tem mednarodno skupnost pozval k previdnosti. Džihadisti bi namreč po njegovem mnenju napade s kemičnim orožjem lahko izvedli tudi drugod, poroča francoska tiskovna agencija AFP.