Viktor Orban med govorom pred madžarskim parlamentom. Foto: Reuters
Viktor Orban med govorom pred madžarskim parlamentom. Foto: Reuters

"Madžarska se bo borila za svoje pravice v Evropski uniji in si želi avtonomijo za etnične Madžare, ki živijo zunaj meja države, tudi v Ukrajini," je po poročanju Reutersa povedal Orban in dodal, da je to zanj evropsko vprašanje. V govoru ob prevzemu tretjega in drugega zaporednega premierskega mandata je povedal, da etnični Madžari podpirajo njegovo politiko za združitev naroda tudi zunaj meja države.

"Madžari, ki živijo v Karpatski nižini, imajo pravico do dvojnega državljanstva, imajo skupnostne pravice in imajo pravico do avtonomije," je povedal Orban in dodal, da številni Madžari še danes gledajo na pogodbo iz Trianona, ki so jo podpisali leta 1920, kot na nacionalno tragedijo, saj je Madžarski odvzela dve tretjini ozemlja in tako na milijone etničnih Madžarov pustila zunaj meja države, v Romuniji, na Slovaškem, v Ukrajini in Srbiji.

Orban je dodal še, da je vprašanje etničnih Madžarov zdaj še posebej pereče zaradi razmer v sosednji Ukrajini, kjer živi približno 200.000 Madžarov, ki so po Orbanovem mnenju upravičeni do madžarskega državljanstva. "To je naše pričakovanje od nove Ukrajine, ki se oblikuje zdaj," je povedal Orban.

Potem ko je Orbanova stranka Fidesz na parlamentarnih volitvah pred dobrim mesecem ohranila dvotretjinsko večino v madžarskem parlamentu, ga je parlament znova potrdil na položaju premierja. Zanj je glasovalo 130 poslancev, 57 pa jih je bilo proti.

"Zastopal bom celoten madžarski narod"
V govoru je Orban orisal politične načrte za naslednja štiri leta. "Čeprav je bila nova vlada oblikovana s podporo dvotretjinske večine v parlamentu, bo vselej zastopala tri tretjine oziroma z drugimi besedami celoten madžarski narod," je povedal Orban. Velikih presenečenj v govoru ni bilo, razen omenjene izjave, ki bo zagotovo vznemirila sosednje države.