Teksas je ponovno obiskal ameriški predsednik Donald Trump, ki je v spremstvu soproge Melanie takole zapustil Belo hišo. Kritike najbrž ne bo osrečilo, da je prva dama ZDA ponovno v petkah. Foto: Reuters
Teksas je ponovno obiskal ameriški predsednik Donald Trump, ki je v spremstvu soproge Melanie takole zapustil Belo hišo. Kritike najbrž ne bo osrečilo, da je prva dama ZDA ponovno v petkah. Foto: Reuters
Preoblečena ob pristanku v Houstonu. Foto: Reuters
Uničenje v Teksasu je katastrofalno. Foto: Reuters
Ceste so se spremenile v deroče reke. Foto: Reuters

ajne.

Trump, ki je danes drugič v tednu dni obiskal Teksas, tokrat Houston, je nedeljo razglasil za nacionalni dan molitve za žrtve orkana, ki jih je po zadnjih podatkih že več kot 50, reševalci pa še vedno iščejo preživele v poplavljenih domovih in vozilih, narasle vode pa se še niso povsod umaknile.

Bela hiša naj bi po tokratnih 7,8 milijarde dolarjev (6,6 milijarde evrov) kmalu zaprosila še za 6,7 milijarde pomoči. Za finančno pomoč je zaprosilo skoraj pol milijona gospodinjstev.

Zasebna vremenoslovna agencija AccuWeather, ki za mnogo ameriških medijev skrbi za vremensko napoved in podatke, ocenjuje, da bo gmotna škoda po orkanu presegla 190 milijard dolarjev, kar je okoli odstotek ameriškega BDP-ja. Guverner Teksasa Greg Abbott je dejal, da bodo po prvih ocenah potrebovali več kot 125 milijard dolarjev. Opozoril je, da bo obnova trajala več let.

V Houstonu že prešli v fazo obnove
Župan Houstona Sylvester Turner je dejal, da so reševalci še vedno na delu, da pa so v mestu, kjer je bilo poplavljenih 136.000 poslopij, že prešli v obnovo. Večina mesta je "zdaj suha", vodostaji padajo, oblasti pa se ukvarjajo predvsem z odpravljanjem škode in ponovnim vzpostavljanjem osnovnih storitev.

Ob tem je župan pozval k izpraznitvi domov v bližini dveh vodnih zajetij, saj ju bo v prihodnjih dveh tednih treba izprazniti, da bi se tako izognili katastrofi ob morebitnem novem deževju. To se nanaša na 15.000 do 20.000 domov.

Zagorelo v kemični tovarni
V kemični tovarni blizu Houstona, kjer zaradi poplave ne deluje hladilni sistem, je medtem preteklo noč znova zagorelo. Spet je bilo videti tudi črn dim. Tudi v drugih krajih v okolici je še vedno kritično. V Beaumontu, kakih 160 kilometrov od Houstona, so stanovalci še vedno brez vode. Po besedah Abbotta so tam nekatera območja še vedno "smrtno nevarna". Vodostaj reke Neches na vzhodu mesta je več kot dva metra nad svojim prejšnjim rekordom in naj bi ostal na tej višini še v prihodnjih dneh.

Zaradi Harveyja, ki je v Teksas pred dobrim tednom dni prišel kot orkan četrte stopnje, medtem pa je že oslabel v ciklon, je v zatočiščih okoli 42.000 ljudi, je povedal guverner Abbott.

Več tisoč domov in podjetij je še vedno brez elektrike. Reševalci s helikopterji in čolni še vedno rešujejo ljudi iz poplavljenih domov. Kot znak vračanja v običajen vsakdan v Houstonu naj bi na tamkajšnjem stadionu ta konec tedna ponovno potekale tekme v baseballu. Večina šol bo ponovno začela pouk v torek, delno je svoja vrata že odprl živalski vrt v Houstonu.

Trump že v Teksasu
Trump je medtem s soprogo Melanio v predsedniškem letalu iz Washingtona odpotoval v Houston, kjer se bo srečal z žrtvami poplav in lokalnimi predstavniki. Nato bo obiskal še sosednjo zvezno državo Louisiano, ki jo je prav tako prizadel Harvey.

Pred odhodom je tvitnil "Amerika je z vami", prva dama ZDA pa se je na letalo ponovno vkrcala v visokih petah, kljub temu, da je bila v torek deležna ostrih kritik glede "neprimerne" oprave za ogled katastrofe (mimogrede, na letalu se je takrat preobula v športne copate, a to ni utišalo kritik).

Trump je Teksas obiskal že v torek, a se ni srečal z žrtvami, niti obiskal prizadetih območij, da ne bi oviral reševalnih naporov, kot so pojasnili takrat iz Bele hiše.