Patricija se je spremenila v manj nevaren hurikan, kot so napovedovali strokovnjaki. Foto: Reuters
Patricija se je spremenila v manj nevaren hurikan, kot so napovedovali strokovnjaki. Foto: Reuters
Orkan oslabel v tropsko nevihto

Pred udarom ob zahodno obalo osrednjega dela Mehike ob Tihem oceanu se je Patricija sicer nenadoma okrepila v orkan pete stopnje z vetrovi do 325 kilometrov na uro, ob obalo redko poseljenega območja zvezne države Jalisco pa je udarila s hitrostjo 275 kilometrov na uro. Nato je orkan hitro oslabel na četrto stopnjo z vetrovi, zavijajočimi malce nad 200 kilometrov na uro.

Mehiški mediji sicer poročajo o izruvanih drevesih, odkritih strehah, poplavah, ki so odnašale avtomobile, in plazovih. Vendar pa škoda ni nič hujša od običajne škode po orkanu. V petek zvečer je tudi mehiški predsednik Enrique Peña Nieto sporočil, da prva poročila o posledicah orkana govorijo o manjši škodi, kot so jo pričakovali ob orkanu takšne moči.

O žrtvah še ni poročil, kljub temu pa je Peña Nieto opozoril, da nevarnosti še ni konec. Kljub oslabitvi orkan s seboj še vedno prinaša veliko padavin, ki se pomikajo v notranjost države, kjer sedaj grozijo zemeljski plazovi.

Strah pred najmočnejšim orkanom
Preden je Patricia prišla na obalo, so meteorologi svarili pred katastrofo, saj orkana s hitrostjo vetrov 325 kilometrov na uro v Ameriki v zgodovini meritev še ni bilo.

Prebivalci ogroženih območij so bili opozorjeni, skupaj s turisti pa so se zatekli v zavetišča, kleti, trdna poslopja ali pa stran od obale.

Orkan oslabel v tropsko nevihto