Tokratno srečanje nemške in ruske delegacije je v sibirskem Tomsku. Foto: EPA
Tokratno srečanje nemške in ruske delegacije je v sibirskem Tomsku. Foto: EPA

Največ pozornosti obe delegaciji namenjata gospodarskemu sodelovanju med državama, še posebej v energetiki, govorili pa naj bi tudi o iranskem jedrskem programu in ruskem predsedovanju skupini G-8, saj jo bo nasledila prav Nemčija.

Rusija in Nemčija sta pomembni gospodarski partnerki, Nemčija je odvisna od ruske nafte in plina. Kljub temu je Merklova napovedala, da se v primerjavi s svojim predhodnikom Schröderjem ne namerava pretirano naslanjati na Moskvo.

Ruska energija gre na vzhod
Pred začetkom pogovorov je Putin dejal, da je Rusija prisiljena širiti izvoz energije na vzhod, razlog za to pa naj bi bile mnoge ovire, ki jih postavlja Zahod. Dejal je, da se Rusija na svetovnih trgih pogosto spopada z nepošteno konkurenco. Posebej je omenil EU, ki naj bi skušal omejiti ambicije ruskih energetskih podjetij, kot je Gazprom.

Hkrati je povedal, da mora biti naftovod, ki bo njegovo državo povezoval s Kitajsko, zgrajen nekoliko bolj daleč od Bajkalskega jezera, kot je bilo načrtovano. S tem naj bi, po njegovih besedah, zmanjšali predvsem ekološka tveganja.