Nemška kanclerka je prvič obiskala Moskvo, odkar je nasledila Gerharda Schröderja. Foto: EPA
Nemška kanclerka je prvič obiskala Moskvo, odkar je nasledila Gerharda Schröderja. Foto: EPA
Vladimir Putin in Gerhard Schröder
Merklova naj bi gradila drugačen odnos kot njen predhodnik. Foto: Reuters

Ob tem je posvaril pred morebitnimi ukrepi, ki bi lahko pripeljali do nepredvidljivih posledic. Kanclerka Angela Merkel je ob koncu svojega prvega obiska v Moskvi povedala, da sta s Putinom uskladila stališča glede Irana in se dogovorila, da se bosta Nemčija in Rusija glede prihodnjih korakov na tem področju dogovarjali.

Putin je poudaril odločenost Rusije, da kljub menjavi vodstva ohrani tesne vezi z Nemčijo, in Merklovi zatrdil, da se stališče Moskve v tem času ni nič spremenilo. Kot je znano, je imela Nemčija pod vodstvom kanclerja Gerharda Schröderja zelo dobre odnose z Rusijo, oba voditelja pa sta imela tudi tesne prijateljske odnose.

Drugačen pristop
Merklova želi ohraniti dobre odnose z Rusijo, vendar naj bi zavzela trše stališče od svojega predhodnika. Po ukrajinsko-ruskem plinskem sporu, ki je pokazal slabost odvisnosti Evrope od ruskega plina, je Merklova pozvala k odkrivanju alternativnih možnosti za dobavo energetskih virov. Kanclerka je izrazila tudi zaskrbljenost nad nekaterimi političnimi potezami Moskve.

Z ZDA druga zgodba
Na drugi strani želi Merklova izboljšati odnose z ZDA, ki jih je obiskala pretekli teden. Zagotovila je, da Nemčija ostaja trden zaveznik ZDA v vojni proti terorizmu, ameriškega predsednika Georgea Busha pa je pozvala k zaprtju zloglasnega zapora Guantanamo na Kubi.