Zvodnikov 'podpis'. Foto: Youtube/CNN
Zvodnikov 'podpis'. Foto: Youtube/CNN
Mladoletne prostitutke pogosto živijo kot neke vrste sprijena družina, kjer zvodniki svoja dekleta kličejo 'ženke' in jih pretepajo, če ne služijo dovolj. Foto: AP
Posel trgovine s prostitutkami počasi prevzemajo tolpe. Foto: Reuters

"To, tukaj. Rečem ji moja bojna rana. Dobila sem jo pri 14 letih od enega izmed mojih zvodnikov," razlaga prostitutka Adriana za CNN-ovo reportažo o dekletih z ulice in pokaže na tetovažo zvodnikovega imena, izpisanega na njenih prsih.

Tovrstne tetovaže so postale stalnica na ulicah Los Angelesa, mesta, ki mu je markiranje terenov znano že od svojih tolp. Tudi s tetoviranjem prostitutk - najpogosteje gre za nemočne mladoletnice - zvodniki označujejo svojo lastnino, dekleta pa nadzirajo. Kot poroča CNN, se tetovaže lahko pojavljajo na katerem koli delu telesa - vreča denarja na dekletovi roki, besede "Pof*** tebe, plačaš meni" na vratu, velike začetnice na obrazu, črtna koda na zapestju.

Nova družina, novi šefi
Kot pravi zastopnica za mladoletne Lois Lee iz organizacije Children of the Night (Otroci noči), ki skrbi za dekleta z ulice, mlade prostitutke sicer tovrstnih tetovaž ne vidijo kot znake lastništva - vsaj sprva ne. "One na to gledajo drugače. Pripadajo nekomu. To je zanje pomembno. Nekdo si me je prilastil. Zdaj pripadam skupini," pravi.

Tudi Adriana pravi, da je bila na tetovažo ponosna: "Govori, da sem tukaj zate. Nikdar te ne bom zapustila. Če si zanj porišem telo in tvegam svoje življenje zate, sem pripravljena storiti vse zate." In Adriana je pri svojih rosnih 17 letih res doživela že najbolj nepredstavljive grozote - pištola na sencah, na trebuh prislonjen nož, posilstva, ropi ... In navadila se je življenja, polnega nevarnosti, življenja brez spanca, nove "družine" in novih "šefov". Štirih, če smo natančni. Čez toliko zvodnikov je namreč šla.

Zvodnike izpodrivajo tolpe
Adrianino "novo življenje" se je začelo pri 13, ko se je kot uporniška pubertetnica odločila, da zbeži od doma. Ker je za samostojno življenje potrebovala denar, je padla v prostitucijo, ko ji je neki fant na zabavi obljubljal mastne denarce, razkošne avtomobile in luksuz, skratka "vse", ter jo predstavil pravim dekletom, ob katerih je Adriana pomislila, da življenje prostitutke ne more biti tako slabo in da bo končno lahko delala, kar bo hotela, ne da bi morala zato odgovarjati odraslim. To seveda še zdaleč ni bilo res.

Ker je mladoletna, oblast na zvodnike, kot jim pravi Adriana, gleda kot na de facto trgovce z otroškim belim blagom. In njeni zvodniki nikakor niso bili moški, ki bi uresničili njene sanje, ampak so to moški, ki svoja dekleta ("ženke", jim pravijo) pretepajo, če ne prinašajo dovolj denarja, jih privadijo na mamila, da lahko delajo pozno v noč, in jih silijo v nepojmljiva (kriminalna) početja: kraje avtomobilov, ropanje strank, skrivanje mamil in pištol svojih zvodnikov ...

Igra se je spremenila, kar strokovnjaki delno pripisujejo strožji zakonodaji na področju trgovine s seksom - tistim, ki stojijo za njo, namreč pretijo dolgoletne zaporne kazni, njihova mesta pa pospešeno prevzemajo zloglasne tolpe, znane po trgovini z mamili in orožjem, ki izpodrivajo zvodnike in prevzemajo prostitucijska območja, prostitutke pa silijo, da jim služijo denar in prevzemajo krivdo, ko jih ulovijo.

Samo v ZDA je bilo od leta 2007 do danes žrtev trgovine z belim blagom 40.000 ljudi.