Število žrtev napada na univerzo Bača Khan narašča, ob napadu bi moralo biti v celotnem kampusu kar tri tisoč študentov. Foto: Reuters
Število žrtev napada na univerzo Bača Khan narašča, ob napadu bi moralo biti v celotnem kampusu kar tri tisoč študentov. Foto: Reuters
Napad 16. decembra 2014 na vojaško šolo v Pešavarju je pretresel Pakistan. V zadnjem letu je bilo nato malo terorističnih napadov, ki pa so v zadnjih tednih dobili nov zagon. Foto: Reuters
Pakistanski talibani napadli univerzo

V kampusu univerze Bača Khan je že več ur slišati strele in eksplozije, po poročanju agencije AFP pa so tamkajšnje oblasti potrdile smrt najmanj 21 ljudi, od tega 14 študentov, več kot 50 ljudi pa je ranjenih. Odgovornost za napad so prevzeli pakistanski talibani.

Štirje napadalci ubiti, iščejo preostale
"Število žrtev terorističnega napada se je
povzpelo na 21,"
je povedal predstavnik policije Said Vazir, ki pa ni pojasnil, ali so v to številko vključeni tudi štirje napadalci, ki jih je po lastnih navedbah ubila vojska. Kot je dodal predstavnik policije, je operacija končana, varnostne sile pa čistijo območje. Največ žrtev je bilo ubitih v študentskem domu za fante.

Vojska zdaj podrobno preiskuje vse univerzitetne objekte, od koder pa ni več slišati streljanja. Štirje napadalci so ubiti, a znotraj kampusa naj bi se skrivalo še nekaj oborožencev.

Obujen spomin na pokol v Pešavarju
Teroristični napad se je zgodil v mestu Čarsada, ki leži 50 km severovzhodno od Pešavarja, kjer je bilo lani na vojaški šoli v napadu pakistanskih talibanov ubitih kar 148 ljudi, od tega 132 šolarjev in dijakov.

Geo TV poroča, da so teroristi vdrli na univerzo Bača Khan ob 9.30 po tamkajšnjem času, ko naj bi bilo v celotnem kompleksu prisotnih kar tri tisoč študentov. Policija in vojska sta obkolili šolsko območje in začela evakuacijo študentov ter zaposlenih, sočasno pa so se vrstili spopadi z dobro oboroženimi napadalci.

Po letu zatišja protiofenziva talibanov
Univerzo v mestu Čarsada so napadli le teden dni po tem, ko so v Pešavarju in okolici za nekaj dni zaprli nekatere šole iz strahu pred napadi pakistanskih talibanov. Pokrajina Kiber Pakunkva velja za trdnjavo pakistanskih talibanov. Pakistanska vojska je po napadu izvedla obširno ofenzivo, število terorističnih napadov je v letu 2015 strmo upadlo, a v zadnjem mesecu so talibani sprožili novo serijo morilskih napadov.

Pakistanski talibani napadli univerzo