V Pakistanu so črnogledi glede pogovorov s talibani po smrti Mehsuda. Foto: EPA
V Pakistanu so črnogledi glede pogovorov s talibani po smrti Mehsuda. Foto: EPA
Hakimula Mehsud
Mehsud je pakistanske talibane vodil od leta 2009. Foto: EPA
Pakistanski vojaki
Pakistanska vojska ni najbolj navdušena nad pogovori s talibani. Foto: EPA

Pakistanski premier Navaz Šarif je sklical izredno sejo vlade, na kateri bodo razpravljali o odgovoru na uboj Hakimule Mehsuda, ki je bil v petek ubit v napadu ameriškega brezpilotnega letala v odročni severni pokrajini Severni Vaziristan ob meji z Afganistanom. Pakistan je ZDA obtožil kršitve njegove suverenosti.

Washington obtožuje Mehsuda in njegovo gibanje sodelovanja v napadih na ZDA in njihove interese. Na njegovo glavo so Američani razpisali pet milijonov dolarjev nagrade.

Pakistanski talibani so v zadnjih letih odgovorni za smrt na tisoče pakistanskih civilistov, ki so postali žrtve njihovih prizadevanj za vzpostavitev strogih islamskih zakonov v državi.

Nova pakistanska vlada pod vodstvom Šarifa si je sicer prizadevala za vzpostavitev dialoga s talibani v upanju na mirovne pogovore. Mehsuda so ZDA ubile dan pred tem, ko naj bi delegacija pakistanske vlade odšla v Severni Vaziristan na srečanje s talibanskim voditeljem.

Zaradi uboja je Islamabad poklical na zagovor ameriškega veleposlanika. Nekateri pakistanski politiki so se celo zavzeli za zaporo oskrbovalnih poti na pakistanskem ozemlju za ameriške vojake v Afganistanu.

Odnosi med Washingtonom in Islamabadom so napeti že od ameriške usmrtitve vodje Al Kaide Osame bin Ladna maja leta 2011. Ta je bil ubit v operaciji posebnih enot ameriške vojske v pakistanskem mestu Abotabad.

Kljub jezi Pakistana je malo verjetna popolna prekinitev odnosov, saj je azijska jedrska sila močno odvisna od ZDA in njene pomoči.

Talibani se počutijo izdane
"Uboj Hakimule je uboj vseh naporov za mir,"
je dejal notranji minister Čavdhri Nisar in ob tem napovedal, da si še naprej želijo pogovorov s talibani.

Pakistanski talibani so sporočili, da se počutijo izdane zaradi usmrtitve njihovega voditelja in jih zato pogovori ne zanimajo več. V znak maščevanja so napovedali bombne napade.

Čeprav so v soboto poročali, da so talibani za novega vodjo že izbrali Hana Saida Sajno, pa so pozneje to zanikali, saj se še vedno odločajo, kdo jih bo vodil v prihodnje.

Nekatere frakcije znotraj gibanja naj ne bi bile zadovoljne s Sajno, ki velja za relativno zmernega poveljnika, in se namesto njega zavzemajo za Mulo Fazlulo iz doline Svat severno od prestolnice.

Fazlula velja za neusmiljenega poveljnika. Njegovi možje so lani ustrelili in ranili pakistansko najstnico Malalo Jusafzaj, ki se bori za pravico deklet do izobraževanja.

Poznavalci menijo, da bi bilo pod vodstvom Sajne več možnosti za mirovne pogovore s pakistanskimi oblastmi kot pa s Fazulahom na čelu talibanov.

Medtem ko se vlada zavzema za pogovore, pa po drugi strani vplivni pakistanski vojski ni do pogovorov s skrajneži, ki so povezani z Al Kaido.