Uradna starost za poroko v Pakistanu je 16 let za dekleta in 18 za fante. A glavno islamsko telo v državi starost za deklice postavlja na devet let. Foto: Reuters
Uradna starost za poroko v Pakistanu je 16 let za dekleta in 18 za fante. A glavno islamsko telo v državi starost za deklice postavlja na devet let. Foto: Reuters
Leta 2008 je pakistanska policija izvedla racijo na otroški poroki v Karačiju in aretirala klerika, ki je (ob blagoslovu staršev) skušal skleniti poroko med štiriletno deklico in sedemletnim dečkom. Foto: Reuters

Poslanec Marvi Menon iz vladajoče stranke Pakistanske muslimanske lige (PML), ki je osnutek vložil, ga je tudi umaknil. Svet islamske ideologije (CII) je namreč na "izključno verski osnovi" soglasno zavrnil predlagani amandma o prepovedi porok med otroki, poroča pakistanski časopis The Express Tribune.

Predsednik CII-ja Mohamad Khan Širani je ob tem dejal, da je amandma v nasprotju z islamskim naukom: "Parlament ne more postaviti zakonodaje, ki je v nasprotju s tem, kar uči sveti Koran."

Nesojeni amandma je predvideval strožje (tudi zaporne) kazni za tiste, ki vstopijo v zakonski stan z mladoletno osebo, pa tudi enoten dvig minimalne starosti za poroko na 18 let. Trenutno je minimalna starost za neveste postavljena na 16 let, za moške pa na 18.

Za poroko godne že devetletnice
A tudi ta zakon, ki izvira iz listine o omejevanju otroških porok iz leta 1929, CII zavrača kot neskladnega z islamskimi nauki.

Maja 2014 je zato CII ponovno potrdil svojo prejšnjo razsodbo, da so za poroko godne deklice od devetega leta starosti, pod pogojem, da "kažejo vidne znake pubertete". Pred dopolnjenim 18. letom starosti se poroča dobrih 21 odstotkov pakistanskih deklet.

Mnenje CII-ja ima običajno veliko težo, saj poslancem pred vsakim zakonskim osnutkom poda mnenje, ali so novi zakoni v skladu s šeriatskim pravom. Po pakistanski ustavi ima predsednik CII-ja zadnjo besedo v svetu in lahko preglasi vse preostale člane sveta. Čeprav razsodbe CII-ja nimajo moči v parlamentu, pa poslanci mnenja sveta upoštevajo kot vodila pri sprejemanju zakonov.

Pakistan se je sicer zavezal, da bo do leta 2030 naredil konec otroškim porokam.