Pakistanci so jezni na Američane. Foto: EPA
Pakistanci so jezni na Američane. Foto: EPA

"Smo ljudstvo, ki čaka 100 let, da izvede maščevanje. Svojim sovražnikom nikoli ne odpustimo," so starešine zapisali v izjavi.

Njihovo jezo je vzbudil četrtkov napad ameriških brezpilotnih letal na nemirnem območju ob meji z Afganistanom, v katerem je umrlo okoli 40 plemenskih starešin in policistov, lokalnih trgovcev in tudi 13 otrok, ki so se udeležili plemenskega srečanja in niso bili povezani s talibanskimi uporniki ali teroristi Al Kaide.

"Področje je bilo popolnoma prekrito s krvjo. Nobenih trupel ni bilo, le deli teles - roke, noge in očesa raztresena vsepovsod. Nikogar nisem prepoznal. Ljudje so dele teles odnašali v nakupovalnih vrečkah in oblekah ali pa z lesom, s čimer koli, kar so našli," je prizorišče napada za BBC opisal eden izmed starešin, ki je tja prispel pol ure po napadu.

Smrtonosnemu napadu so sledili protesti po vsem Pakistanu. Na tisoče protestnikov je poleg napada razjezila tudi nedavna izpustitev ameriškega državljana in sodelavca Cie Raymonda Davisa iz zapora, v katerem se je znašel, ker je ubil dva Pakistanca.

Po mnenju opazovalcev je verjetnost, da bodo pakistanske oblasti izvedle obsežno operacijo proti talibanom v Vaziristanu, h kateri pozivajo ZDA, zdaj še manjša. Ogorčenje ljudi nad ravnanjem ZDA namreč nevarno narašča.