Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 10 glasov Ocenite to novico!
Mahmud Abas
Palestinski predsednik Mahmud Abas je pozdravil dogovor. V zadnjih mesecih je z več ukrepi, tudi z dodatnim omejevanjem dobave elektrike Gazi, skušal Hamas prisiliti v dogovor. Prebivalci Gaze imajo elektriko le nekaj ur na dan. Foto: Reuters
Hamas, Fatah
Fatah in Hamas sta bila v zadnjih desetih letih že večkrat blizu dogovora, a se je razkol vseeno ohranjal. Na fotografiji palestinski premier Rami Hamdalah in vodja Hamasa Ismail Hanija v Gazi v začetku oktobra, ko so Hamdalahovi ministri uradno prevzeli nadzor nad svojimi področji na območju. Foto: Reuters
Brigade Izedina Al Kasama
Vprašanje je, kaj se bo zgodilo s Hamasovim oboroženim krilom. Abas namreč zahteva nadzor nad njim, Hamas pa je zatrjeval, da se o tem ne bo pogajal. Foto: EPA
VIDEO
Hamas: Dosegli smo dogovo...

Dodaj v

Palestinski gibanji Hamas in Fatah zarisali pot k spravi

Sledijo pogajanja o vladi narodne enotnosti
12. oktober 2017 ob 07:31,
zadnji poseg: 12. oktober 2017 ob 20:17
Kairo - MMC RTV SLO, Reuters

Vodja Hamasa Ismail Hanija je dejal, da sta njegovo gibanje in Fatah, glavni palestinski politični gibanji, dosegli dogovor o politični spravi, sporazum pa je pozdravil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas iz Fataha.

Pogovori o enotnosti rivalskih gibanj so se v torek začeli v Kairu. Hanija je dejal, da sta Hamas in Fatah dogovor dosegla "pod velikodušnim egiptovskim pokroviteljstvom". Tudi palestinski predsednik Mahmud Abas iz Fataha je dogovor pozdravil. Po njegovih besedah gre za dokončen dogovor, s katerim se bodo končale delitve med Palestinci. Kot je dodal, je ukazal takojšen podpis sporazuma.

Hud spor med Fatahom, ki ga podpira Zahod, in Hamasom, ki ga označuje za teroristično skupino, je izbruhnil po palestinskih volitvah leta 2006, na katerih je Hamas prepričljivo in presenetljivo zmagal. V boju med gibanjema je Hamas v Gazi leta 2007 premagal Fatah in prevzel nadzor nad tem obalnim pasom Palestine. Na delih Zahodnega brega, ki niso pod neposrednim vojaškim nadzorom Izraela, medtem vlada Fatah.

Prejšnji mesec je Hamas privolil, da prepusti civilno oblast v Gazi Palestinski samoupravi pod Fatahovim nadzorom, pogovori v Kairu pa so bili osredotočeni na uresničevanje kairskega sporazuma med obema stranema iz leta 2011. Takratni sporazum je sicer predvideval izvedbo parlamentarnih in predsedniških volitev v enem letu po podpisu sporazuma. Glede na sporazum bi Hamas in Fatah skupaj oblikovala palestinsko vlado.

Vir, ki je sodeloval na pogajanjih, je dejal, da bodo v skladu z dogovorom nadzor nad mejnim prehodom Rafa med Gazo in Egiptom prevzele varnostne sile palestinskih oblasti. V prihodnjih dveh tednih naj bi se začela tudi pogajanja med vsemi palestinskimi političnimi skupinami o oblikovanju vlade narodne enotnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po dogovoru bodo palestinske oblasti v Gazo razporedile okoli 3.000 policistov, kar je sicer malo v primerjavi s številom Hamasovih policistov, ki izvajajo nadzor na tem območju.

Kot poroča palestinska tiskovna agencija Maannews, je glavna ovira za vlado enotnosti prihodnost Hamasovega oboroženega krila, Brigad Izedina Al Kasama, ki naj bi štele 25.000 pripadnikov. Hamas je namreč vztrajal, da se o oboroženem krilu zaradi upora izraelski zasedbi ne bodo pogajali, Abas pa je večkrat dejal, da ne bo privolil v t. i. Hezbolahov scenarij. Hezbolah je vplivno oboroženo šiitsko gibanje v Libanonu.

Abasovi pritiski na Hamas in Gazo
V zadnjih mesecih je Abas zoper Gazo sprejemal številne ukrepe, s katerimi je izvajal pritisk na Hamas, da ta prepusti nadzor nad ozemljem. Tako je Abas zmanjšal plače uslužbencem palestinskih samoupravnih oblasti, ki živijo v Gazi, od Izraela, ki že deset let izvaja zaporo Gaze, pa je celo zahteval, da zmanjša dobavo elektrike za to ozemlje, zaradi česar so imeli prebivalci elektriko le nekaj ur na dan. Sporazum med gibanjema bi tako lahko omilil hude humanitarne razmere v Gazi.

"Vsi nedavno sprejeti ukrepi bodo v kratkem odpravljeni," je zagotovil visoki predstavnik Fataha Zakarija Al Aga.

Sporazumov med Hamasom in Fatahom je bilo sicer več. Leta 2014 sta se tako strinjala o vzpostavitvi vlade narodne enotnosti, a je Hamas kljub temu še naprej vladal v Gazi, ozkem pasu ozemlja ob sredozemski obali, kjer živi dva milijona ljudi.

Izrael zahteva razorožitev Hamasa in priznanje judovske države
Gaza je pod izraelsko blokado, odkar je Hamas leta 2007 prevzel oblast. Izrael je v prvem odzivu poudaril, da mora kakršenkoli spravni dogovor med Palestinci vključevati zavezo mednarodnim dogovorom in pogojem bližnjevzhodne četverice, torej mora vsebovati razorožitev Hamasa in njegovo priznanje Izraela. Kasneje je izraelski premier Benjamin Netanjahu ocenil, da bo sprava med Fatahom in Hamasom "močno otežila doseganje miru" na Bližnjem vzhodu, saj Hamas podpira nasilje. "Sprava z množičnimi morilci je del problema, ne del rešitve. Recite ja miru in ne povezovanju s Hamasom," so zapisali na Facebook profilu premierjevega urada.

B. V., A. V.
Prijavi napako
Komentarji
AlterEgo
# 12.10.2017 ob 11:48
Hamaz se pogovarja s hezbolahom, Iran s savdsko arabijo in katarjem irak z iranom, turčija z irakom, vsi skupaj pa z rusi. Kam gre ta svet, nazadnje bodo še brutalno vsilili mir na bližnjemu vzhodu..jej..jej..
pkorosec
# 12.10.2017 ob 14:10
@Mirko Tipka
Dokler bo Israel na bližnjem vzhodu, bo vedno vedno problemi

Ali povedano drugace, dokler bodo nemuslimanske drzave in narodi na svetu, bodo vedno problemi.

Zaradi mene lahko kar banano republiko Slovenijo ukinemo in naj izraelsko ljudstvo pride v Slovenijo. Ce so lahko iz puscave naredili raj, si zamislite kaj bi lahko naredili tu.
MZ
# 12.10.2017 ob 18:04
Palestinci naj čimprej uvidijo, da jih drugi Arabci in delitev Fatah-Hamas samo tlači dol. Če se bodo še naprej šli neke svoje finte, bodo še trpeli.
Breathe
# 12.10.2017 ob 23:01
@spela55
A ja?
http://www.rtvslo.si/svet/palestinski-gibanji-hamas-in-fatah-zarisali-pot-k-spravi/434943
V okviru Tedna izraelskega apartheida v Sloveniji so potekali trije dogodki. 19.3. je na Filozofski fakulteti potekal premierni ogled filma Roadmap to apartheid, sledila pa je razprava z novinarjem in aktivistom Erikom Valenčičem. Naslednji dan, 20.3. je na Fakulteti za družbene vede potekala otvoritev fotografske razstave Mihe Sagadin in Matica Zormana, na okrogli mizi pa so spregovorili Lior Volnejc (izraelski aktivist in novinar), Jaber Elmasry (palestinski direktor Zavoda Nur) in Aleš Kustec (urednik revije Katedra). Osrednji dogodek tedna je bila okrogla miza, ki je potekala 22.3. v kavarni Slovenskega etnografskega muzeja. Pogovarjali so se dr. Primož Štrbenc (strokovnjak za mednarodne odnose), dr. Vasilka Sancin (prof. mednarodnega prava), Lior Volnejc (izraelski aktivist in novinar), Jaber Elmasry (palestinski direktor Zavoda Nur) in Boris Vasev (novinar in aktivist).

Vir je kar lepo uravnoteženi RTV Slo, draga spela.
In lepo bi bilo, ko bi se prepričala drugič, preden napišeš bedarijo.
Pa lepo pozdravljena, uravnotežen spela.
steiermark
# 12.10.2017 ob 18:58
Izraelci so Palestincem v zadnjih 40 letih že 3x ponudili državo dveh narodov pa so jo zavrnili. Najprej Arafat nato pa Hamas, ki striktno zahteva, da se država Izrael uniči. Hamas načrtno indoktrinira Palestince za uničenjem Izraela, da pozabljajo na korupcijo in nasilje v Gazi in Zahodnem bregu. Oni ne želijo mira ampak uničenje Izraela.

https://www.gatestoneinstitute.org/11144
/palestinian-normalization-hamas
oziris.va
# 12.10.2017 ob 11:29
Bližnjemu vzhodu bi koristili, če tam ne bi bilo pripadnikov Islama.
Baba Tečna
# 12.10.2017 ob 09:24
@ tekuma
...to je pač njihova mentaliteta... ???
Aja, v Sloveniji pa sploh ni tako, al kako?

p.s.: Pa dajte se danes opredelit, katero skupino je ustvarila ZDA....
Pač zaradi higiene, da ne boste čez čas krivili ZDA, pa katerakoli skupina bo že prevladala.
tekuma
# 12.10.2017 ob 08:20
Poizkus sprave št.?? In vsakič pod pritiski arabcev, da bodo priprli finančno pipico, Ja zeh, sklenejo nek navidezni sporazum se malo potrepljajo in ko je denar nakazan spet užigajo drug čez drugega.

V boju med gibanjema je Hamas v Gazi leta 2007 premagal Fatah in prevzel nadzor nad tem obalnim pasom


Uf kako smo korektni in obzirni do prijatelčkov, šlo je za čisto državljansko vojno kjer so mal za zabavo nasprotnike metali iz 10 nastropne stavbe, pobijali nasprotnikove družine, vdirali v bolnišnice, da so pobili ranjene nasprotnike itd.
Prej bodo judom odpustili za vse kar se dogaja zadnjih 60 let kot to kar je naredu "brat bratu", to je pač njihova mentaliteta in to bo bremzalo vsakršen trajen sporazum v prihodnosti....
Nimrod no.1
# 12.10.2017 ob 07:54
Zeh.

Kot, da berem Ciciban.. Niti MMC-ju, niti ‘palestinski’ strani ni jasno, da je brez odobritve Izraela vse skupaj bolj podobno kravji kupčiji, če poslovenim, kot kakšnemu resnemu geopolitičnemu dogodku.

Mogoče bi ta članek bolj sodil v rubriko Zabava.
Breathe
# 12.10.2017 ob 16:28
@ navaron
Ne smeš pozabiti, da je Boris Vasev novinar/aktivist...
Kaj kot tak dela v mediju, ki naj bi bil po svojem statutu uravnotežen, mi pa ni jasno.
vranek
# 12.10.2017 ob 14:43
Pkorošec, postavili bi zid. Kontrolne tocke na meji na 100 metrov. Zajezili bi reke, naj se sosedje posusijo. Vse nejude bi ogradili, pripadla bi jim najnizje placana delovna mesta, starejsi, ki pomnijo nacizem, bi se pocutili kot v mladosti. Ne judovskega raja si mi res ne želimo. Vse kar pocnejo zadnjih 70 let, preziram.
Homer.
# 12.10.2017 ob 13:56
Sprava?
Do prve kršitve........
spela55
# 12.10.2017 ob 19:37
Breathe
# 12.10.2017 ob 16:28
Prijavi neprimerno vsebino
@ navaron
Ne smeš pozabiti, da je Boris Vasev novinar/aktivist...
Kaj kot tak dela v mediju, ki naj bi bil po svojem statutu uravnotežen, mi pa ni jasno.


Oh, kako lepo, da imajo nekateri za vir svojh informacij "uravnoteženi" reporter.
SamoRes
# 12.10.2017 ob 16:43
Združiti je potrebno moči proti okupatorju Izraelu.
navaron
# 12.10.2017 ob 15:42
Nimrod no.1
# 12.10.2017 ob 07:54

Kot, da berem Ciciban.. Niti MMC-ju, niti ‘palestinski’ strani ni jasno, da je brez odobritve Izraela vse skupaj bolj podobno kravji kupčiji,


Članki B.V. so striktno ideološki-navijaški če boš tu iskal informacije...izraelska delegacija je bila tudi v Egiptu natančneje imeli so pogovore z šefom obveščevalne, sama pogajanja so pa itak potekala na sedežu egiptovske obveščevalne službe.
Sam sporazum je dosežen na silo, Hamas je tisti ki je moral stopit par korakov nazaj. Vlada narodne enotnosti, ki naj bi prešla v funkcijo z 1.12. je zgolj začasana, sledile bodo predsedniške in parlamentarne volitve. In tu je ta mina, Hamas bo premočno zmagal na političnem parketu bi se pa moral obnašat kot poraženec?? Tu je tudi vprašanje Hamsa na zhodnem bregu, čigar politično agitacijo je fatah moćno zatiral. Ta sporazum je ko sneg konec maja...hitro ga pobere pa še nekaj škode je zraven!!
Zadeti Derviš
# 12.10.2017 ob 10:43
Sumljivo. Dogovor zanesljivo koristi samo Izraelu, treba je le še dognati, kako.
Mirko Tipka
# 12.10.2017 ob 09:01
Dokler bo Israel na bližnjem vzhodu, bo vedno vedno problemi
Kazalo