Opravičilo ruskega vrha je izjemno redko. Foto: Reuters
Opravičilo ruskega vrha je izjemno redko. Foto: Reuters
Jose Manuel Soria je nova "žrtev" panamskih dokumentov. Foto: Reuters

Časnik je sicer v večinski lasti nemškega medijskega holdinga, ruski predsednik Vladimir Putin pa je v četrtek v svojem letnem televizijskem nastopu, v katerem odgovarja na vprašanja državljanov, ponovil svoje stališče, da gre pri aferi s panamskimi dokumenti za provokacijo in da za časnikom Süddeutsche Zeitung stoji ameriška banka Goldman Sachs. Prepričan je, da v teh dokumentih ni obtožb, temveč sama namigovanja, in da gre za "metanje peska v oči ljudem".

Kremelj redko prizna napako
Ruski mediji so obširno poročali, da za afero stoji ameriška vlada, Putin pa je dodal, da je cilj afere destabilizacija Rusije pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami, poroča francoska tiskovna agencija AFP. A zdaj je moral tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov priznati napako, kar je sila redko. Süddeutsche Zeitung je podružnica založbe Süddeutsche Verlag, ta pa je v večinski lasti vodilnega nemškega medijskega holdinga Südwestdeutsche Medien Holding. "Gre za našo napako, mojo napako, napako tistih, ki smo Putinu pripravili informacije o tem," je povedal Peskov. "Res je šlo za nepotrjeno informacijo, kar zadeva lastništvo časnika. Nismo je preverili in jo le izročili predsedniku."

V mrežo panamskih dokumentov se je ujelo več kot sto politikov, prek sodelavcev in prijateljev se je ujel tudi Putin, poleg njega pa še ukrajinski predsednik Petro Porošenko, argentinski predsednik Mauricio Macri, družini pakistanskega premierja Navaza Šarifa in kitajskega predsednika Ši Džinpinga ter islandski premier Sigmundur Gunnlaugsson, ki je po pritisku javnosti zaradi afere že odstopil. Islandci se s tem niso zadovoljili in zahtevajo takojšen odstop vlade in volitve.

Putinov namestnik zaslužil 10-krat več kot Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin je po uradnih podatkih minulo leto zaslužil 8,9 milijona rubljev (119.000 evrov), njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov štirikrat več, in sicer 36,7 milijona rubljev (dobrih 489.000 evrov), predsednikov namestnik Vjačeslav Volodin pa kar skoraj 10-krat več (1,16 milijona evrov). Ruski premier Dmitrij Medvedjev je lani zaslužil 117.300 evrov.

Odstopil španski minister
Medtem je povezava s podjetji v davčnih oazah odnesla španskega ministra za industrijo Joseja Manuela Sorio. Njegovo ime se je pojavilo v panamskih dokumentih, Soria pa je zanikal kakršne koli kršitve zakona in dodal, da odstopa po nizu napak, ki jih je v povezavi s pojasnjevanjem svojih poslovnih dejavnosti storil v preteklih dneh, in da bi "omejil morebitno škodo prehodni vladi Ljudske stranke". Odstopil je v času, ko se v Španiji pričakujejo druge splošne volitve, ki bodo junija, potem ko ni uspelo nobeni strani sestaviti vlade. Španski mediji so poročali, da je Soira z bratom vodil podjetje v davčni oazi.

Razkritje panamskih dokumentov še vedno odmeva. Finančni ministri Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije in Španije, ki so pozvali k boju proti davčnim oazam, so na zasedanju Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke v Washingtonu predlagali oblikovanje črnega seznama davčnih oaz, če te ne bodo javno razgrnile podatkov o registru podjetij. "Informacije, ki so jih razgrnili panamski dokumenti, kažejo, da je treba pristopiti k odločnemu boju proti izogibanju plačevanja davkov, agresivni davčni optimizaciji in pranju denarja," je pet ministrov zapisalo v izjavi.