Svet
Papež Frančišek pravi, da samo prositi za odpuščanje in popravljanje povzročene škode ne bo dovolj. Foto: Reuters
Velika porota v Pensilvaniji je pretekli teden razkrila seznam s 301 duhovniki iz šestih škofij v tej ameriški zvezni državi, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok. Foto: Reuters

Dodaj v

Papež nad spolne zlorabe: "Cerkev je predolgo ignorirala žrtve"

Po škandalu v Pensilvaniji
20. avgust 2018 ob 14:25,
zadnji poseg: 20. avgust 2018 ob 18:26
Vatikan - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Papež Frančišek je ostro obsodil spolne zlorabe več kot tisoč otrok, ki jih je v ameriški zvezni državi Pensilvanija zagrešilo 300 duhovnikov. V pismu je vse katoliške vernike pozval, naj pomagajo izkoreniniti to "kulturo smrti".

Prosil je za odpuščanje za spolne zlorabe v Rimskokatoliški cerkvi in priznal, da je ta predolgo ignorirala bolečine žrtev.

"V zadnjih dneh je bilo objavljeno poročilo s podrobnostmi o izkušnjah najmanj 1.000 žrtev spolnih zlorab," je zapisal v pismu 1,2 milijarde katoličanov (številko navaja BBC), ki ga je objavil Vatikan. Papež je glede spolnih zlorab prvič naslovil vse vernike. Pretekla pisma o škandalih in spolnih zlorabah so bila naslovljena na škofe in vernike posameznih držav.

"Čeprav se je večina zgodila v preteklosti, lahko ugotovimo, da povzročene rane ne bodo nikoli izginile. To od nas zahteva, da ostro obsodimo te zločine in se pridružimo izkoreninjanju te kulture smrti," je navedel v "izjemno osebnem" pismu vernikom.

Po njegovih besedah samo prositi za odpuščanje in popravljanje povzročene škode ne bo dovolj. Treba je zagotoviti, da se to ne bo ponovilo, je poudaril.

Papež "na strani žrtev"
Iz Vatikana so že v četrtek sporočili, da je papež Frančišek na strani žrtev več kot 300 "plenilskih" duhovnikov. Izrazili so sram in bolečino. V danes objavljenem t. i. pismu "Božjemu ljudstvu" pa je bil papež še ostrejši.

"Če trpi en del, trpijo z njim vsi deli," je navedel del evangelija. "Te besede močno odzvanjajo v mojem srcu, ker še enkrat priznavam trpljenje, ki so ga mnogi mladoletniki utrpeli zaradi spolne zlorabe, zlorabe moči in zlorabe vesti, ki jo je storilo precejšnje število klerikov in posvečenih oseb," je zapisal.

"Zapustili smo najmlajše"
"S sramom in kesanjem kot cerkvena skupnost priznavamo, da nismo bili tam, kjer bi morali biti, in da nismo ukrepali pravočasno – upoštevajoč obseg in težo škode, storjene za toliko življenj. Nismo pokazali nobene skrbi za najmlajše, zapustili smo jih," je še dodal.

Velika porota v Pensilvaniji je pretekli teden razkrila seznam s 301 duhovnikom iz šestih škofij v tej ameriški zvezni državi, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok. Katoliška cerkev v Pensilvaniji naj bi to desetletja sistematično prikrivala.

Konec tedna bo poglavar Rimskokatoliške cerkve obiskal Irsko, kjer se bo udeležil svetovnega srečanja družin, ki poteka vsaka tri leta. Dublinski nadškof Diarmuid Martin, ki bo gostil papeža, ga je pozval, naj odkrito spregovori o katoliških strukturah, ki omogočajo zlorabo otrok.

Zaupanje v Rimskokatoliško cerkev se v ZDA, Čilu, Avstraliji in na Irskem zaradi spolnih zlorab mladoletnikov seseda, kar je pokazalo tudi več javnomnenjskih raziskav.

K. S., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
JoeyTribbiani
# 20.08.2018 ob 14:42
Papež Frančišek je za te stvari vedel že od nekdaj...poglejte dokumentarec...vsi že od nekdaj vedo...vse kar so naredili so duhovnike premeščali iz enega kontinenta na drugega...počeli pa naprej stvari. Jst ne vem zakaj se take golazni ščiti.
Sonce.sije1
# 20.08.2018 ob 14:31
Raje odpravi celibat.
Vijolčni1
# 20.08.2018 ob 14:32
Pa dajte nekaj naredit v tej smeri... vse pedofile je treba takoj izkljuciti iz Cerkve, ne pa jih samo premestiti v drugo župnijo. Te stvari bi se zagotovo zmanjsale tudi z moznostjo poroke duhovnikov
svabo
# 20.08.2018 ob 15:10
Ljubljanska stolnica ima drugačno mnenje kot papež. Slovenski škofje so mnenja, da je objava poročila o zlorabah v katoliški cerkvi Ameriške zvezne države Pensilvanie, samo poskus odvračanja pozornosti od pravih tem, torej problemov z begunci........
Kakšna mora biti to organizacija, ki temelji na spolni zlorabi mladih fantov. Kamorkoli pogledaš v drobovje te organizacije in začneš proučevati tematiko pride na koncu ven bela knjiga zlorab. Na 1000-e otrok po celem svetu je bilo zlorabljenih. Kot, da se je ta zloraba zapisala v gen te organizacije v času metanja svobodomiselnih žensk na grmade in se v 500 letih le toliko predrugačila, da zaradi težav pri regrutaciji v cerkev vstopajo psihološko neprimerni ljudje, ki jih družba očitno že sicer zavrača in skozi proces "prilagoditve" na posvečeno življenje se spreminijo v pošasti. Res sramotno je opazovati te manikirane prste cerkevnih "dostojanstvenikov", ki na veliko Gospo brez trohice samorefleksije razlagajo o "življenju" in pridigajo o pobojih zarodkov. To da pa za sabo puščajo na tisoče duševno pohabljenih otrok po celem svetu, ki "biblijsko" trpeljenje tuzemsko spoznavajo v svojem najbolj brutalnem bistvu pa ni vredno življenja. Ni vredno niti omembe. Ker omemba tega "življenja", ki ni življenje je samo preusmeritev pozornosti iz pravega problema ki se imenjue begunci....če citiram ponovno Ljubljansko stolnico....... Vsako mašo molijo k svetemu očetu, večkrat. Pa kod da besedila molitve ne bi razumeli...
Ramus
# 20.08.2018 ob 15:10
Papež nad spolne zlorabe: "Cerkev je predolgo ignorirala žrtve"

V Ljubljanski nadškofiji jih še sedaj,.... zadnji poizkus preusmeritve pozornosti iz pedofilskih škandalov na vedno dobrodošlo temo o beguncih, je točno to - ignoriranje žrtev.
Gautama
# 20.08.2018 ob 15:09
Cerkev je predolgo še kaj drugega.

Recimo zažigala čarovnice, izvajala inkvizicijo, križarske vojne, se borila proti ukinitvi suženjstva, pravicam žensk, preganjala znanstvenike, sodelovala z nacizmom in fašizmom, ovirala razvoj družbe, prodajala odpustke, s prevarami pridobila ogromen vpliv in premoženje ...

In hkrati si nam še sedaj drzne igrati moralnega policaja?

Če bi bila to politična stranka, bi vsi verniki že 1000x izstopili.
Mundus
# 20.08.2018 ob 14:42
Ja, ja. Ko te dobijo, je lahko obžalovati.
Pri nas (in z blagoslovom Vatikana) pa RKC ni priznavala svoje odškodninske odgovornosti za taka dejanja, dokler ji ni sodišče jasno naložilo.
https://www.rtvslo.si/crna-kronika/zaradi-spolnih-zlorab-tozba-zoper-slovensko-cerkev/222317

Ljudje bi pač lahko že spregledali, da gre za navadno človeško organizacijo. Ali pa je Bog hudoben;)
sLoVaN
# 20.08.2018 ob 14:31
Za priznat grehe, za pokesati se in za poravnavo z žrtvami,
ni nikoli prepozno.
Zanima me samo, od kod denar za odškodnine/poravnave: a je to od darov vernikov ali gre za osebna sredstva duhovnikov ?
Ramus
# 20.08.2018 ob 15:18
Papež nad spolne zlorabe: "Cerkev je predolgo ignorirala žrtve"

Tudi slovenska policija v Ljutomeru je ignorirala žrtve zlorab tamkajšnjega župnika,.... ko so mediji poročali o zlorabi, so se gospodje v modrem izgovarjali, da niso prejeli nobene prijave - tudi to je ignoriranje žrtev.
el CARTEL
# 20.08.2018 ob 15:02
če bi cerkev odprla arhive in dovolila dostop do informacij ki so tam (informacije kot temelj demokracije pa to), bi bile spolne zlorabe - sicer gnusen zločin - eden bolj blagih zadev
ANUŠKA
# 20.08.2018 ob 14:40
Bla bla bla, tole govorjenje o tem, kako se bo papež spravil nad spolne zlorabe, že predolgo traja. Dejanja prosim....Ampak z njegove strani tega ne pričakujem. Je pohlep po denarju in oblasti premočen...
cairns
# 20.08.2018 ob 15:48
Velika porota v Pensilvaniji je pretekli teden razkrila seznam s 301 duhovniki iz šestih škofij v tej ameriški zvezni državi, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok.

In to je samo ena od 50 ameriških zveznih držav.
cairns
# 20.08.2018 ob 14:39
Papež nad spolne zlorabe: "Cerkev je predolgo ignorirala žrtve"

Niti ne. Kaj pa je 1600 let v zemeljski zgodovini. Manj kot trepljaj z očmi. he he he

Sicer pa se to dogaja še sedaj. To potrjuje tudi tvit stolne cerkve iz Ljubljane.
peglezn
# 20.08.2018 ob 14:32
In papež je menda nezmotljiv, tako da... kaj porečete "ta božji" na tole?
krucyfix
# 20.08.2018 ob 16:32
Raje odpravi celibat.
------------------------------------------------------
Absolutno velika večina duhovnikov nima nič ne s pedofilijo in homeseksualnostjo. Ampak tako je, ko se zlonamerno posplošuje. Kjerkoli so to pojavlja, je treba to obsoditi in kaznovati.
Je pa pedofilija oz. zloraba otrok zelo pogosta v navidez urejenih družinah, kjer seveda celibat ni problem. Kako bi Sonce.sije 1 rešila ta problem? Vsi se kot veliki strokovnjaki, ko se to pojavi znotraj duhovniških vrst, ko gre pa za ta pojav znotraj vaših vrst, ste pa tiho,

---
Seveda pedofilija je tudi drugod, žal tudi po slovenskih šolah, vrtcih, klubih. Žal tudi tam pogosto pride do pometanja pod preprogo namesto primerne reakcije. Ampak cerkev je verska organizacija, ki se gre neko moralno avtoriteto, zato je zanjo to še toliko manj sprejemljivo. Dejansko so pometali pod preprogo najbolj organizirano - preiskovali preko internega vatikanskega sodstva ki je zasnovano tako da ne bi nič našlo; pedote ki so jih odkrili še ne tako davno le pošiljali v prekomande namesto naznanili policiji. Še vedno jih bolj skrbi "za dobro ime vseh vpletenih" kakor za varnost žrtev. Msg Rode je ta problem javno omalovaževal in slovenska RKC še vedno ne dojema da je njim samim v interesu da ugriznejo v to kislo jabolko. Tudi papež tega ni objavil ker bi bil dobričina, temveč ker ve da ne more več tiščat glave v pesek.

Celibat sicer ni vzrok vsega, je pa en faktor ki je privlačil kandidate s krizo spolne identitete. Tlačenje spolnih nagonov in čustev v nedogled ne pripomore vedno k duhovnemu miru. Katerikoli drug delodajalec ki bi te vrgel na cesto če se odločiš poročit bi bil že davno iztožen do obisti zaradi diskriminacije.
runcajz
# 20.08.2018 ob 16:14
"V zadnjih dneh je bilo objavljeno poročilo s podrobnostmi o izkušnjah najmanj 1.000 žrtev spolnih zlorab," je zapisal v pismu vernikom, ki ga je objavil Vatikan. ( papež Frančišek)

Kaj tale papež nič ne bere tvitov slovenske škofovske konference in njihovega globokoumnega modrovanja o obrekovanju Cerkve ? So ja lepo napisali, da so to Američani naredili samo zato, da bi odvrnili pozornost javnosti od problema migrantov ! Verjetno zato, ker iz njih veje ena sama velika krščanska ljubezen do ljudi v stiski danes, sedaj in tukaj, medtem ko so tisti fantki in deklice to doživljali pred mnogimi leti!

Človek dobi vtis, da je tudi med našimi dušnimi pastirji nekaj pristašev obsojanega obnašanja in ne odobravajo preveč teh kritik papeža Frančiška. Pa jih je bilo že kar nekaj obsojenih, naši škofje, pa glavo v pesek, kot noji v Afriki.
Nadja92
# 20.08.2018 ob 15:35
@peglezn

Mislim, da se nas večina "normalnih" (koliko smo po vaše lahko normalni) katolikov povsem strinja s papežem in nam niti ne pade na pamet, da bi še šli kakršnekoli apologete. Če se še tako trudiš iskati izgovore in opravičila, jih za taka gnusna dejanja ne moreš. Je pa malce lažje najti odgovor na to zakaj še vedno vztrajati v Cerkvi.

Ampak ja, čas je, da se Cerkev očisti.
makoshark
# 20.08.2018 ob 16:21
Nadja92

Bravo za komentar brez poskusa apologetstva ali relativizacije. Vedno je tezko kritizirati svojo organizacijo, posebno ce gre za tako osebno stvar, kot je vera. Verniki boste lahko lazje dosegli spremembe odznotraj. Nas slovenski kler pa zal niti priblizno ne zna slediti Francisku, vse deluje ravno obratno.
Kekec99
# 20.08.2018 ob 16:04
Čeprav se je večina zgodila v preteklosti, ...
-----------------------------------------------
Nisem vedel da tudi v cerkvi zločin lahko zastara. Me zanima v kolikem času zastara rop ali umor?
vest
# 20.08.2018 ob 15:56
@Nadja92
@sLoVaN

A še lahko spišeš kaj bolj absurdnega?!

Kaj pa je v tem postu tako absurdnega?
Franc 1952
# 20.08.2018 ob 15:52
Cerkev ni predolgo ignorirala žrtve, ampak preveč krat! Kot komandir milice v starih časih mlademu policaju: si ignoriral tiste prostitutke v Tivoliju? Sem, sem, vsako sem ignoriral po trikrat!:)
totijosipborz
# 20.08.2018 ob 15:06
Daj mu Bog zdravja, da bo lahko popucal kaj v Cerkvi. Ker nekaj bo potrebno naredit.
Gautama
# 20.08.2018 ob 21:09
Vaski strazar
Malo se pozanimajte, kaj se je dejansko dogajalo in na kaksen nacin, preden govorite, kako Cerkev ni mogla prepreciti, da bi storilce prijavili.
Kaj vse so poceli, da zadeve ne bi prisle na plano.

V vasem popolnem vesolju je seveda vse odvisno samo od tega, ce zrtev storipce prijavi.
In tudi ce se strinjam z vami, da je odgovornost tudi na zrtvah ... ODGOVORNOST PA JE TUDI NA CERKVI.
Ki se sama sebe razglasa za moralno avtoriteto.

Vi torej ne obsojate nikogar, dokler ni storilcem dokazan zlocin.
Aha.
Torej ne bi verjeli zlorabljenemu otroku, dokler le-ta ne dokaze krivde duhovnika, al kako?

Vasa logika je navadno rinjenje glave v pesek in odvracanje krivde na ZRTVE!
boroč
# 20.08.2018 ob 20:28
Homer.

Zato čimprej odpravite celibat in omogočite duhovnikom in nunam normalno življenje!
----------------------------------------------------------
Ne enkrat sem že napisal, da je veliko pedofilije v družinah, kjer pač ni celibata. Pedofilija ni vprašanje celibata. Če je moškemu premalo njegova žena, bo šel k sosedovi ženi, ne bo pa se spravil na (sosedovega otroka). Kako težko je to dopovedati nekaterim, ki so načelno omreženi s sovraštvom do Cerkve.
Gautama
# 20.08.2018 ob 19:36
Vaški stražar
Tendenciozni ste. Cerkev ni bi mogla ničesar prikriti, če žrtve - resnične in lažne - tega ne bi prikrivale. Cerkev ne more namesto žrtev prijaviti storilcev policiji. Edino kar lahko stori je, da pozove žrtve naj o zlorabah čimprej obvestijo policijo. In četudi morda tega ni storila, pa ni mogla nikomur preprečiti, da to stori.

Kaaaaj?
Seveda lahko Cerkev namesto žrtev prijavi storilce!!!! Ne samo, da jih lahko, to bi tudi morala storiti takoj, ko je izvedela za kršitve!
Tako kot kdorkoli drug, ki je za kršitve (iz)vedel.

Kakšno iskanje izgovorov, neverjetno ...
Da ne govorimo o tem, da ne samo, da storilcev ni prijavila, celo skrivala jih je, črnila žrtve, jih izsiljevala, jim plačevala za molk, storilce pa celo selila po župnijah, da so svoja dejanja ponavljalil!!!

Vi pa krivite žrtve.
Male otroke?!
Ki jim velikokrat niti starši (najbrž s podobnim razmišljanjem, kot vi) niso verjeli.
etz chayim
# 20.08.2018 ob 19:27
Vaški stražar otroško zaupanje so spremenili z grožnjami in so kot antipol žrtve to je rešitelj z svojo otroško zaupljivosto prevzeli nase so heroji na kvadrat.
Nikolaj
# 20.08.2018 ob 19:00
Katoliška cerkev v Pensilvaniji naj bi to desetletja sistematično prikrivala.

Cerkev ni vredna zaupanja.
Nadja92
# 20.08.2018 ob 15:43
Sem pa tudi zato, da se odpravi celibat. Imam na splošno takšen občutek, da je (bila) duhovniška služba priročen način za zatiranje lastnih vprašljivih inklinacij krščanskih mladeničev, zato pa smo tam kjer smo.
Sklonjen
# 20.08.2018 ob 15:04
Korektno!

Zločince pa obsodit brez milost!
Sibid
# 21.08.2018 ob 08:09
V Sloveniji bi cerkev še naprej ignorirala in bi se raje ukvarjala z migranti...
fuckwad
# 21.08.2018 ob 07:37
A žrtvi pa ni treba prijaviti storilca? ... Brez žrtve ni mogoče nobenega primera na sodišču pripeljati do konca in obsoditi nobenega storilca. Cerkev ni bi mogla ničesar prikriti, če žrtve - resnične in lažne - tega ne bi prikrivale. Cerkev ne more namesto žrtev prijaviti storilcev policiji.
Trditve vaškega stražarja so nekaj najbolj odurnega (otroci naj bi bili pravniki in bi celo morali prijaviti, pokvarjenega (žrtve "prikrivajo" !!) in/ali umsko podhranjenega (dolžnost prijave hujših kaznivih dejanj, če zanje izveš), kar sem zadnje čase prebral na tem forumu.
Še dobro, da nas brišejo, če komu v fris vržeš, kar mu gre, te bolne trditve pa očitno prestanejo test cenzure.
Wasabi
# 21.08.2018 ob 02:01
Zaradi toleriranja pedofilskih duhovnikov preziram cerkev in njene veljake na polno. Prav gabijo se mi.

Za vse otroke pa: ne zaupajte stričkom v kiklcah. Kot ne zaupajte šoferjem belih kombijev.
Ramus
# 20.08.2018 ob 21:29
"Cerkev ne more namesto žrtev prijaviti storilcev policiji."

Točno to je dolžnost vsakega, ki izve ali je seznanjen z kriminalnim dejanjem,... V Ljubljani je policija po poročanju medijev, da se je zgodil spolni napad na Metelkovi šla na teren in začela postavljati vprašanja, v Ljutomeru pa se delajo gluhe in ignorirajo trpljenje žrtev, ter dopuščajo, da bo rimokatoliška cerkev vse pometla pod preprogo,....

https://www.24ur.com/novice/slovenija/za
vajajoce-porocanje-o-domnevnem-posilstvu-na-metelkovi.html
Ramus
# 20.08.2018 ob 21:22
"Iz njega bo verjetno kipelo še kakšno leto, morda preprosto zato, da se bodo škofje ukvarjali s tem problemom, ne pa z migranti, kar gre v nos ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu."

Ata,.... ne sme biti težko strinjati se z tezo, da medij ne sme molčati. Seveda ne sme, zato tudi ne molčimo, pač pa opominjamo in grajamo. To kar je nesprejemljivega v tej izjavi je to, da poizkuša avtor odvračati pozornost in relativizirati situacijo, v stilu, da je ta afera pač v političnem interesu Donalda Trumpa, zato pa je sedaj v medijih.... kako prosim?!? Kako si kdo tako drzne izkrivljati zlorabo 1000 otrok, ki jo je zagrešilo 300 duhovnikov. To afero si je pridelala rimokatoliška cerkev čisto sama in tudi dolžnost drugih medijev je, da nanjo opozorijo in jo spremljajo - v interesu javnosti. In še najbolj narobe je to, da so v tej izjavi žrtve ponovno zlorabljene in zaničevane,....

Nesprejemljivo!
veza
# 20.08.2018 ob 20:42
Papež nad spolne zlorabe: "Cerkev je predolgo ignorirala žrtve

aja, predolgo, koliko dolgo bi bilo pa še sprejemljivo?
Pravilno bi bilo, če bi rekel- RKC ne bi smela ignorirati žrtev
qurwalook
# 20.08.2018 ob 19:55
Milijonske odškodnine, doživljenski zapor ter izključitev iz te mafijske institucije vseh ki so tajili ta bolna dejanja... Vse ostalo je sviranje qrcu
ms-dante
# 20.08.2018 ob 18:51
@runcajz - jaz nisem rekel, da so ateisti zarukani; to so tvoje besede; jaz spoštujem vsakršno mnenje, če le zna človek stati za njim; žaljivke niso potrebne (cerkvenjaki in podobno)
sem kristjan, nisem pa svetnik; in če bo kdo skušal prizadeti moje otroke, potem ni usmiljenja, pa naj bo kdorkoli
.. in pedofilija je dejanje, ki nima opravičila in je zam enajhujši zločin, kar jih je lahko

@gesan - se popolnoma strinjam s tabo, ampak to je lahk ogovoriti, narediti pa težje; se pa dogaja ogromno na tem; bomp a takole vprašal - zakaj se Slovenci ne upremo našim politikom, šerifu Zokiju, avtokratu Janši?? to je bistveno večji problem kot RKC, ker vpliv ana naše življenje vsak dan, če hočemo ali ne;
smo res take ovce????
runcajz
# 20.08.2018 ob 18:12
@boroč ob 17:38 h Ljutomerski župnik odgovor Ramusu

"Ljutomerski župnik Andrej Zrim, je v nedeljo po dekretu soboškega škofa dr. Petra Štumpfa moral zapustiti ljutomersko župnijo. Več staršev naj bi se pritožilo, da nadleguje njihove otroke. Za kakšno nadlegovanje naj bi šlo, zaenkrat ni znano. Do konca postopka naj ne bi bil premeščen v drugo župnijo.

Obveznosti župnika v Ljutomeru bo do nadaljnjega opravljal kaplan Zoran Car.

Zrim je sicer v preteklosti že bil obtožen fizičnega napada na osebo, mlajšo od 14 let. To je bilo v času, ko je bil župnik v Gornji Radgoni in naj bi se pri verouku fizično lotil takrat 12-letnega učenca OŠ Gornja Radgona.
"Na PU Murska Sobota so pojasnili, da primera ne preiskujejo. ( www. Prlekija on net )

Ko nekaj trdiš, prej preveri ! Če pa veš, da ni nič, potem navedi vir za svojo trditev !
gkrosl
# 20.08.2018 ob 17:28
in seveda otežuje ekumenski dialog

Dialog?
bob
# 20.08.2018 ob 17:06
Kakorkoli, potrebno bo globoko seči v žep in finančno poravnati krivice, vse odgovorne pa pred sodišče.
microhub100
# 20.08.2018 ob 16:59
To bodo vse verniki plačali....pravilno, saj zato pa RKC še vedno obstaja, ker jo verniki podpirajo.
runcajz
# 20.08.2018 ob 16:38
@ms-dante o pedofiliji in rezanju …..
" Sicer pa - kdor je brez greha, naj pljuva naprej, ostali pa najprej razmislite, koliko masla imate sami na glavi. Če bi vsak pometel pred svojim pragom, bi bil svet čist."

Kako to misliš "brez greha" ? Na splošno ali pa področju pedofilije ? Kaj misliš, da tvoji škofi in ostali duhovniki , kot kristjan seveda, nimajo nobenega masla na glavi , da si tako čistunski do ostalih ? Pa ne pometajo pred svojim pragom in jih mora na to opozarjati sam papež !
Če veš, kaj se dogaja "tam" ( v tvoji Cerkvi ) zakaj pa tega javno ne poveš in bi samo rezal ja..., če bi se kakšen duhovnik dotaknil tvojega sina ? Nekam veliko besed za kristjana, ki drugim odreka kritiziranje cerkvenjakov . Istočasno pa se sprašuješ " in kako je zakonsko poskrbljeno, da so pedofili kaznovani tako kot je treba??? Nisem pravnik, ampak kolikor vem, je pedofilija sankcionirana veliko premalo in veliko premalo strogo. "

Torej le nismo ateisti tako zarukani, da ne vemo kaj je prav in kaj ne, predvsem pa, da nihče, tudi bog v katerega verujete in se nanj sklicujete, takšnih izprijenih dejan ne odobrava ali celo dovoljuje. Je pa res, da če mačku stopiš na rep, zamijavka !
oziris.va
# 20.08.2018 ob 16:20
Sklonjen
# 20.08.2018 ob 15:04

Korektno!
Zločince pa obsodit brez milost!


Korektno bi bilo, če bi jim odrezali vrečke in izključili iz Cerkve za veke vekomaj.
gkrosl
# 20.08.2018 ob 15:30

peglezn
# 20.08.2018 ob 14:32
Prijavi neprimerno vsebino
In papež je menda nezmotljiv, tako da... kaj porečete "ta božji" na tole?


Nisem veren, tako da se lahko motim, a kolikor je meni znano je papež nezmotljiv samo kadar govori ex cathedra.
qwasyx
# 21.08.2018 ob 10:27
papa je vse katoliške vernike pozval, naj pomagajo izkoreniniti to "kulturo smrti"
torej je potrkal na vest,,, kolektivna odgovornost,
Rasta75
# 21.08.2018 ob 09:51
boroč
# 21.08.2018 ob 09:30
Rasta75
Treba bi bilo odpravit verouk (sunday school) in mintrantstvo za mladoletne.
-------------------------------------------------------------------------
Veliko otrok bi bilo veselih, če bi odpravili kar vso šolo, pa tečne starše poslali nekam stran, ...
in otrokom nabavili mobitele, računalnike in igrice še preden se rodijo...
Rasta75, res si pameten.


Pa kaj ti bluziš, verouk pač ni (osnovna) šola.
Kje pa ti misliš, da pedofilski duhovniki pridejo v stik z otroci, oz. kje misliš, da se jim ponudi največ priložnosti za zlorabe?
Če mene vprašaš so najbolj pogosto (s strani duhovščine seveda) zlorabljeni otroci, ki obiskujejo verouk in ministranti.
Trubadur
# 21.08.2018 ob 08:49
hahaha.. vsi so vedeli, sedaj se pa spet delajo nevedne in pametne ... prave informacije za rajo
Jeffrey
# 21.08.2018 ob 02:07
..."Nismo pokazali nobene skrbi za najmlajše, zapustili smo jih...,"

Ne, ne Franček...ravno obratno...še preveč ste bili v njihovi bližini...^^
agenda21
# 20.08.2018 ob 21:21
Žrtve so mnogo večje:
https://archive.org/details/EricJonPhelp
sVaticanAssassins3rdEdition
Hopi
# 20.08.2018 ob 20:58
In Papež NE BO imel miru, dokler JAVNO ne objavi vseh imen iz
duhovščine, povezanih z zlorabo spolov.

»Mednarodna raziskovalna skupina je v ponedeljek sprožila bazo
podatkov, ki je Irsko duhovščino obsodila ali verodostojno obtožila
spolne zlorabe otrok. V upanju, da bi na papeža Frančiška
pritisnila, da razkrije imena vseh duhovnikov in bratov, ki jih je
cerkev štela za krive.«

»BishopAccountability.org pravi, da danes, objavljeno v spletnem
dnevniku, prikazuje stopnjo do katere informacije na Irskem še
vedno ostajajo skrite. Seznam je bil objavljen pred Papeževim
obiskom Irske v soboto.«

(BishoAccountability.org = mednarodna škofovska raziskovalna
skupina s sedežam v ZDA. To je skupina, ki ne mara, zaradi
Papeževega utajevanja imen, blatenja vse Cerkve)

"Skrivanje imen, verodostojno obtoženih nadlegovalcev otrok,
ogroža otroke in zadrži priznanja krivde do preživelih. In skorajda
onemogoča katoliškim delavcem, da zaščitijo svoje družine ali ali
pa je ogrožana odgovornost za cerkvene voditelje," je dejala
soproga Anne Barrett Doyle.

Nekaj takega se zahteva v:

glej:
AP: 20. avgust 2018
guglaj:
New database documents Irish clergy linked to sex abuse
prevajanje:
Novi dokumenti baze podatkov Irskih duhovnikov, povezanih z
zlorabo spolov
Kazalo