Bach izroča papežu zlati olimpijski red. Foto: EPA
Bach izroča papežu zlati olimpijski red. Foto: EPA
Srečanje s predstavniki evropskih olimpijskih komitejev. Foto: EPA

"Šport je harmonija, a če kot cilj prevladata denar in uspeh, se ta harmonija poruši," je dejal papež, ki je od marčevske izvolitve nedvomno ubral precej drugačen ton kot njegov predhodnik. Pred kratkim je tako dejal, da se Cerkev preveč posveča pridiganju o splavu, homoseksualcih in kontracepciji. Zelo odmevna je bila tudi njegova izjava, da ni v njegovi pristojnosti, da podaja sodbe o spolni usmerjenosti duhovnikov.

Frančišek je v mladih letih doma v Argentini igral košarko, še vedno pa je strasten navijač svojega lokalnega nogometnega kluba San Lorenzo iz Buenos Airesa.

Papež je v Vatikanu gostil dvodnevno srečanje z vodilnimi ljudmi iz sveta športa. Tako se je srečal s Seppom Blatterjem, predsednikom Mednarodne nogometne zveze (Fifa), in predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasom Bachom.

Duhovne vrednote v športu
Ob tem se je z ragbijskima moštvoma Italije in Argentine pred njunim srečanjem v Rimu pogovarjal tudi o duhovnih vrednotah ekipnih športov. "Ragbi je kot življenje, ker si vsi prizadevamo za dosego cilja, gola. Moramo teči skupaj in si podajati žogo, dokler ne pridemo do tega cilja," je dejal Frančišek igralcem ragbija.

Papež je nagovoril tudi delegate evropskih olimpijskih komitejev: "Ko gledamo na šport izključno v ekonomskem smislu in posledično stremimo za zmago za vsako ceno, s tem tvegamo, da zreduciramo športnike na golo tržno sredstvo, iz katerega se iztisne dobiček."

Bach je papežu poklonil zlati olimpijski red in mu ob tem dejal, da "resnično razume veselje človeškega duha, ki ga lahko prinese šport, a prav tako tudi globlje vrednote, ki jih lahko goji". Blatter je papežu poklonil posebno latinsko izdajo revije Fifa.