Papež je vernike nagovoril z okna svojega kabineta. Foto: EPA
Papež je vernike nagovoril z okna svojega kabineta. Foto: EPA

"Kristus je zlo popolnoma in dokončno premagal, naloga nas, ljudi vseh starosti, pa je, da to zmago zajamemo v svoje življenje ter stvarnost zgodovine in družbe," je papež dejal v nagovoru na velikonočni ponedeljek z okna svojega delovnega kabineta.

V pozivu vernikom je papež dejal, naj zakramente, ki so jih prejeli ob veliki noči, prevedejo v svoje vsakodnevno življenje.

"Usmiljenje je neizmeren vir moči za ponoven zagon v osebnem in družinskem življenju kakor tudi v družbenih odnosih. Molimo skupaj, da bo velikonočna skrivnost delovala globoko v nas in našem času, da se bo tako sovraštvo umaknilo ljubezni, laž resnici, maščevanje odpuščanju ter žalost veselju," je dejal Frančišek.

Na velikonočni ponedeljek, dan po veliki noči, se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema.

Po ljudskem običaju verniki tega dne tudi sami obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob prazniku Jezusovega vstajenja. Velikonočni ponedeljek je v večini evropskih držav, tudi Sloveniji, dela prost dan.

Frančišek je prvič po izvolitvi 13. marca vodil velikonočne slovesnosti. V ponedeljek je znova poskrbel za presenečenje oziroma odklon od ustaljenih praks, ko je napovedal, da bo popoldne zasebno obiskal grob sv. Petra in tam molil. Grob z domnevnimi ostanki prvega papeža leži v kripti pod baziliko sv. Petra.