Foto:
Foto:
Rimski kolosej ob uprizoritvi križevega pota.

Obred simbolizira Jezusovo zadnjo pot na Golgoto, kjer je bil križan. 83-letni papež, ki zadnja leta zaradi šibkega zdravja sam ni prehodil 14 postaj križevega pota, je tokrat leseni križ simbolično nosil na zadnji postaji.

Papež, ki je bil sicer videti manj izčrpan kot prejšnja leta, je nato v govoru pozval zbrane, naj to uro trpljenja božjega sina spremenijo v uro upanja, ljubezni in slave.

Med izbranimi, ki so letos nosili križ, je bilo tudi dekle iz madridske škofije, s čimer so se spomnili krvavih terorističnih napadov v Madridu 11. marca. Slovesnosti sicer potekajo ob strogih varnostnih ukrepih.

Križev pot je tudi priložnost za razmislek o dogajanju v sodobni družbi. Tudi drugi nosilci predstavljajo mučenike. S tem želi papež spomniti na tragedije svete zemlje, na afriške vojne med plemeni in na versko nestrpnost v Indiji.

Obred je kljub deževnemu vremenu spremljalo več deset tisoč vernikov in turistov s celega sveta, neposredno pa ga je prenašalo tudi več kot 60 televizij iz 41 držav.

V petek popoldne je v baziliki svetega Petra vodil obred v spomin na Kristusovo trpljenje in skupaj s kakimi 5000 romarji s celega sveta molil za judovsko ljudstvo, "ki ga je Bog izbral za prvega, da bi širil njegovo besedo". Med več kot dve uri dolgim obredom so prebrali Janezov evangelij.

Papež je pred tem v baziliki svetega Petra spovedal deset spokornikov različnih narodnosti, kar stori vsak veliki petek, odkar je leta 1978 postal papež. Papež, ki bo maja praznoval 84. rojstni dan, zaradi invalidskega vozička spokornikov ni mogel spovedati v spovednici v baziliki, kot je to počel v preteklosti, temveč je to storil kar na svojem vozičku. Verniki, med njimi je bilo pet moških in pet žensk, so bili izbrani, da jih grehov odveže vrhovni poglavar Rimskokatoliške cerkve.