Papež Frančišek pravi, da svet potrebuje graditelje mostov miru, dialoga, bratstva, pravičnosti in človeškosti. Foto: EPA
Papež Frančišek pravi, da svet potrebuje graditelje mostov miru, dialoga, bratstva, pravičnosti in človeškosti. Foto: EPA
Papež Frančišek v Egiptu poziva k enotnosti

Ob pristanku je dejal, da je njegov prvi obisk v Egiptu potovanje enotnosti in bratstva. Na obisku želi podpirati medverski dialog in sožitje med muslimani in kristjani, ki so doživeli več džihadističnih napadov.

Svetovne verske voditelje je nagovoril k združevanju proti religijskemu ekstremizmu in nasprotovanju "barbarstvu tistih, ki podpihujejo sovraštvo in nasilje".

Papeža je na letališču sprejel egiptovski premier Šarif Ismail, ki ga je nato pospremil na srečanje z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem.

Papež Frančišek je na srečanju s predsednikom dejal, da je treba brezpogojno spoštovati človekove pravice, kot sta svoboda veroizpovedi in svoboda izražanja. Mednarodna skupnost je sicer egiptovskega predsednika večkrat kritizirala zaradi kršenja človekovih pravic.

Papež prihaja v Egipt v času, ko so v državi pogosti napadi na koptske kristjane. "Naš svet, ki ga je razparalo slepo nasilje in v srce zadelo tudi vašo deželo, potrebuje mir, ljubezen in usmiljenje," je pred prihodom poudaril v videosporočilu.

Svet po njegovih besedah potrebuje graditelje mostov miru, dialoga, bratstva, pravičnosti in človeškosti. Papež je še dodal, da v Egipt prihaja "kot prijatelj, kot glasnik miru in kot romar". Povedal je tudi, da upa, da bo kristjanom na Bližnjem vzhodu prinesel tolažbo in spodbudo ter vsem prebivalcem Egipta in širšega območja ponesel sporočilo prijateljstva in spoštovanja.

Papež na univerzi Al Ažar
Frančišek je danes sodeloval na medverski mirovni konferenci na univerzi Al Azhar v Kairu, sedežu sunitske teologije. "Mir sam je svet in nobeno nasilno dejanje ne more biti storjeno v imenu Boga, saj bi oskrunilo njegovo ime," je dejal papež na konferenci. Dodal je, da miru ne pomagajo demagoške oblike populizma, ki so v vzponu.

Po njegovem mnenju je ključno, da se blokira ves pritok denarja in orožja, ki je namenjen tistim, ki spodbujajo nasilje, saj je le tako mogoče ustaviti spopade.

Veliki imam Ahmed Al Tajeb, ki vodi univerzo Al Ažar, se je pridružil papeževemu predlogu o blokadi sredstev, a je izrabil priložnost in spregovoril o napačnih predpostavkah, ki se širijo o islamu in nasilju. Kot je poudaril, islam ni religija teroristov, ki so samo izrabili dele besedila, da strašijo nedolžne.

Kot je dodal, so današnje krize izraz ignoriranja religij in njihovih vrednot, predvsem vrednote bratstva.

Poklon žrtvam napada na koptske kristjane
Papež se je tudi poklonil žrtvam nedavnega samomorilskega napada na koptske kristjane. Izrazil je sočutje z bližnjimi umrlih ter želel hitro okrevanje vsem ranjenim. Na slovesnosti je bil prisoten tudi predsednik Al Sisi.

Svoje sočutje pa je papež izrazil tudi drugim Egipčanom, med drugim več sto članom varnostnih sil, ki so bili ubiti od leta 2013, ko je vojska, ki ji je poveljeval Al Sisi, odstavila tedanjega predsednika Mohameda Mursija. Kot je dejal papež, igra Egipt unikatno vlogo na Bližnjem vzhodu pri zaustavitvi širjenja nasilja.

Frančišek se je zvečer udeležil še maše v koptski katedrali, kjer je v napadu decembra lani umrlo 28 ljudi. Med mašo je sedel poleg koptskega papeža Tavadrosa II.

Prvi dan obiska v Egiptu so zaznamovali tudi poostreni varnostni ukrepi. Med drugim so dodatno zavarovali vse cerkve v državi, saj se bojijo ponovnega napada v času papeževega obiska.

Obisk bo papež Frančišek sklenil v soboto, ko bo dopoldne najprej daroval mašo, nato bo imel kosilo z egiptovskimi verskimi dostojanstveniki, na koncu pa se bo srečal še s tamkajšnjimi duhovniki in menihi.

Papež Frančišek v Egiptu poziva k enotnosti