Predstavnik Vatikana Federico Lombardi je dejal, da je šlo za vljudnostno srečanje. Predstavnik vlade Jose Blanco pa je sporočil, da španska vlada
Predstavnik Vatikana Federico Lombardi je dejal, da je šlo za vljudnostno srečanje. Predstavnik vlade Jose Blanco pa je sporočil, da španska vlada "spoštuje" Katoliško cerkev, vendar ta "ne vpliva na politiko vlade". Foto: Reuters

Vrhunec drugega dne svetovnega srečanja katoliških romarjev je bil križev pot na osrednjem madridskem trgu Cibeles, ki ga je vodil papež. Na osrednjem madridskem trgu je papeža v četrtek zvečer pozdravila množica več sto tisoč vernikov, ki se udeležujejo letošnjih svetovnih dni mladih.

"Krščanstvo branik pred povprečnostjo"
Papež se je na srečanju z mladimi redovnicami iz samostana El Escorial postavil v bran krščanstvu, ki ga je označil kot branik proti "relativizmu in povprečnosti". Redovnicam je ob tem dejal, da je njihovo življenje v posnemanju revnega in pokornega Kristusa "živo tolmačenje Božje besede".

V govoru mladim univerzitetnim profesorjem pa je sveti oče menil, da izobrazba ne more temeljiti zgolj na koristih in pragmatizmu, ter ob tem posvaril pred zlorabami, povezanimi z znanostjo, ki ne pozna nobenih meja.

Dopoldne s kraljem, popoldne s premierjem
Papež se je v palači Zarzuela dopoldne srečal tudi s španskim kraljem Juanom Carlosom in kraljico Sofijo ter preostali člani kraljeve družine, zvečer pa še s premierjem Zapaterom, ki velja za agnostika in čigar socialistična vlada je v Španiji med drugim uzakonila poroke homoseksualcev. Papež in Zapatero sta na srečanju sicer izrazila zaskrbljenost nad naraščanjem "ksenofobičnih ideologij" v Evropi, načela pa sta tudi vrsto drugih vprašanj, vključno s svetovnim gospodarstvom, humanitarno krizo na Afriškem rogu ter demokratičnimi spremembami v arabskem svetu.