Proteste je organiziral Pietro Orlandi, brat pred skoraj 30 leti izginule najstnice. Foto: EPA
Proteste je organiziral Pietro Orlandi, brat pred skoraj 30 leti izginule najstnice. Foto: EPA
Vatikan
Protestniki so opozorili na neraziskan primer izginulega dekleta. Foto: EPA

Množica protestnikov je na Trgu svetega Petra z vzkliki "sramota, sramota" očitala papežu, da po današnjem angelusu, ko sicer pogosto pozdravi skupine romarjev in se dotakne tudi aktualnih vprašanj, dekletovega imena ni niti omenil.

Protest je organiziral brat Emanuele Orlandi, ki je Vatikan obtožil molka in celo sokrivde pri primeru.

15-letno Orlandijevo, hčer člana vatikanske policije, so nazadnje videli 22. junija 1983, ko je zapuščala glasbeni pouk, nato pa se je za njo izgubila vsaka sled.

Teorije brez oprijemljivih ugotovitev
O usodi najstnice kroži več teorij. Ena govori o tem, da so jo ugrabili člani organizirane kriminalne tolpe, ki so s tem izvajali pritisk nad vatikanskimi uradniki za ponovno denarno posojilo.

Po drugi teoriji naj bi jo ugrabili po naročilu turških skrajnežev, da bi izsilili izpustitev Mehmeta Ali Agce, ki je leta 1981 poskušal izvesti atentat na papeža Janeza Pavla II.

Ugibanja o primeru so znova oživela pred kratkim, ko so se strokovnjaki za sodno medicino pojavili v eni izmed rimskih bazilik, da bi v okviru preiskave izkopali posmrtne ostanke mafijca Enrica De Pedisa. Z analizo vzorcev nameravajo ugotoviti, ali je z mafijcem morebiti pokopana še Orlandijeva.

Vatikan je že večkrat pojasnil, da je v omenjenem primeru sodeloval z italijanskimi policisti, vendar pa brat izginule najstnice Pietro meni, da bi bila dovolj tudi molitev.