Vatikan zatrjuje, da ničesar ne prikrivajo. Foto: EPA
Vatikan zatrjuje, da ničesar ne prikrivajo. Foto: EPA
Vatikan
Posmrtne ostanke De Pedisa bo Vatikan preselil na manj odmevno mesto. Foto: EPA

Enrico De Pedis je bil vodja zloglasne rimske mafijske združbe Magliana in po njegovi smrti so ga leta 1990 pokopali v vatikanski baziliki, za kar je njegova vdova odštela milijardo takratnih italijanskih lir (danes bi to znašalo več kot pol milijona evrov), je ta teden poročal britanski časopis The Independent.

Vatikan je mafijca v eni izmed svojih bazilik pokopal kljub prvotnemu nasprotovanju takratnega glavnega vikarja, kardinala Uga Polettija, ki pa si je nato premislil.

Mafijski denar so v Vatikanu porabili za misijone in obnovitev bazilike svetega Apolonija, kjer je pokopan De Pedis, poroča britanski časopis ter dodaja, da so se vatikanski uradniki zaradi številnih kritik odločili, da njegove posmrtne ostanke preselijo iz grobnice v baziliki.

Na začetku aprila je italijanski tožilec Giancarlo Capaldo zatrdil, da vatikanski uradniki vedo veliko več, kot priznajo, o povezavah tolpe Magliana z Vatikanom ter skrivnostni ugrabitvi in umoru Emanuele Orlandi, 15-letne hčerke vatikanskega uradnika, leta 1983.

"Ljudje, ki vedo resnico, so še vedno živi - v Vatikanu," je dejal Capaldo.

Vatikan: Nič ni za razkriti
Nekateri menijo, da je imel oče umorjenega dekleta dokaze o povezanosti vatikanske banke z organiziranim kriminalom in so jo ugrabili zato, da bi ga prisilili k molku. Ena izmed teorij po poročanju The Independenta pravi, da je ugrabitev organiziral De Pedis, ki so ga ustrelili leta 1990.

V zadnjih dveh desetletjih so se pojavile govorice, da naj bi posmrtne ostanke Orlandijeve položili skupaj z De Pedisom, zato so se pojavili pozivi k odprtju grobnice. Vatikan je zanikal te govorice in namignil, da bodo preiskovalci lahko prisostvovali odprtju grobnice.

"Videti je, da ni nič zamolčano in nobenih vatikanskih skrivnosti za razkriti," je dejal vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi.

To sicer ni edina teorija glede izginotja 15-letnice, ena bolj izpostavljenih je, da jo je tolpa Magliana ugrabila po naročilu turških skrajnežev, ki so jo hoteli uporabiti v pogajanjih za izpustitev Mehmeta Alija Agce, turškega napadalca, ki je leta 1982 poskušal izvesti atentat na papeža Janeza Pavla II.