Mavrično središče Beograda. Foto: Reuters
Mavrično središče Beograda. Foto: Reuters

Eden izmed organizatorjev Boban Stojanović je ocenil, da to ni bil praznik samo za skupnost istospolno usmerjenih, temveč vseh, ki trpijo zaradi občutka nemoči.

Parada, ki je potekala pod geslom Ljubezen spreminja svet, se je začela opoldne pri Slaviji in se končala tri ure pozneje s koncertom na Trgu republike. Med vidnimi osebnostmi, ki so prišle podpret udeležence, je bila tudi slovenska poslanka v Evropskem parlamentu Tanja Fajon, sicer pa je bilo na paradi videti tudi nekaj družin z otroki in heteroseksualnih Beograjčanov, ki so prišli podpret parado.

Po ocenah medijev se je parade udeležilo okoli 1.500 ljudi, je pa bila zelo močno varovana, več delov mesta je bilo iz varnostnih razlogov povsem zaprtih. Za varnost je skrbelo okoli 5.000 pripadnikov varnostnih sil, ki so preprečile dostop manjši skupini, ki je želela protestirati proti paradi.

Ljubezen lahko spreminja svet
Po besedah Stojanovića želijo s parado pokazati vsem ljudem, da se je vredno boriti za svoje pravice in da ljubezen lahko spreminja svet. "Tukaj je bilo pred 15 leti veliko krvi, ko smo poskušali izvesti parado. A poglejte nas danes," je pozval.

Parado ponoso v Beogradu prirejajo od leta 2001, a je bila prva dejansko uspešno brez incidentov izvedena šele lani. Na premierni paradi leta 2001 je prišlo do hudih spopadov med policisti in pripadniki navijaških skupin, ki so paradi nasprotovali. Pri tem je bilo ranjenih več kot 40 ljudi. Druga parada, napovedana za leto 2004, je bila zaradi strahu pred izgredi odpovedana, podobno se je zgodilo z nesojeno parado leta 2009.

Še najhuje je bilo leta 2010, ko je bilo v spopadih med policijo in huligani ranjenih 132 policistov in 25 civilistov. Posledično so srbske oblasti prepovedale vse naslednje parade ponosa, do leta 2014.