Sledi za Paravinjo so preiskovalce vodile tudi v Slovenijo, kjer so ga oblasti na podlagi mednarodne tiralice v preteklosti dvakrat prijele in po plačilu varščine izpustile. Foto: MUP RS
Sledi za Paravinjo so preiskovalce vodile tudi v Slovenijo, kjer so ga oblasti na podlagi mednarodne tiralice v preteklosti dvakrat prijele in po plačilu varščine izpustile. Foto: MUP RS
Antonija Bilić
Bilićeva je sedla v tovornjak, ki ga je vozil Paravinja, nato pa se je za njo izgubila vsaka sled. Foto: MMC RTV SLO
Za umor 17-letnice Paravinji 40 let zapora

Šest let je dobil za poskus posilstva Bilićeve, 35 let za njen umor, pet pa za poskus posilstva še enega dekleta, Marine Damjan, leta 2010. Kazni so združili v enotno kazen 40 let zapora, kar je najvišja mogoča zaporna kazen na Hrvaškem.

"Jasenovac je bil bolj pošten"
Na izrek sodbe je prišla le Antonijina sestra Ana, ki je sodbo sprejela zelo čustveno. Medtem ko je sodnica Nives Nikolac brala razsodbo, je Paravinja glasno protestiral. "Jasenovac je bil bolj pošten. Razsodbo je podpisal Karamarko," je po objavi razsodbe povedal Paravinja, ki je omenil predsednika HDZ-ja Tomislava Karamarka, ki je bil hrvaški notranji minister do decembra lani.

Paravinja je tudi v četrtek, ko je imel pravico do nagovora sodišču, dejal, da je žrtev montiranega proces in spleta nesrečnih okoliščin.

Iskalna akcija trajala več mesecev
V sodnem postopku, ki se je začel tretjega marca, je bilo zaslišanih okoli 40 prič. Sodni izvedenci so se usmerili predvsem na biološke dokaze, najdene v tovornjaku Paravinje - sledove las, krvi in sline, za katere so ugotovili, da pripadajo izginulemu dekletu. Sodni spis ima več kot tisoč strani. Na najvišjo zaporno kazen so ga obsodili, čeprav materialnega dokaza umora, trupla mladoletnice, niso našli niti po več mesecih iskanja.

Prijeli so ga v BiH-u
Bilićevo so nazadnje videli 7. junija lani, ko je nedaleč od domače vasi pri Drnišu v zaledju Šibenika vstopila v tovornjak, ki ga je vozil Paravinja.

Voznika tovornjaka so prijeli nekaj tednov zatem v BiH-u. Na zaslišanju v Banjaluki je priznal umor Bilićeve in je celo povedal, s katerega mostu naj bi vrgel truplo v reko Krko na Hrvaškem. Po izročitvi Hrvaški pa je vse zanikal in trdil, da so ga policisti v Banjaluki pretepli in izsilili priznanje.

V preteklosti so sodišča v Srbiji in BiH Paravinjo že obsodila na večletne zaporne kazni zaradi kaznivih dejanj posilstva in poskusov posilstva.

Za umor 17-letnice Paravinji 40 let zapora