Demjanjuk živi v Clevelandu v zvezni državi Ohio. Foto: EPA
Demjanjuk živi v Clevelandu v zvezni državi Ohio. Foto: EPA

Odločitev sodišča dovoljuje izročitev 89-letnika, ki ga obtožuje zločinov, storjenih v koncentracijskem taborišču Sobibor, Nemčiji. Demjanjuk se je v ZDA preselil leta 1952. Sam trdi, da je bil žrtev nacističnih taborišč, in ne paznik, ki bi sodeloval pri ubijanju nedolžnih Judov.

Ukrajinec se je zaradi slabega zdravja izrekel proti izročitvi, njegov odvetnik pa je že napovedal, da bodo uporabili vsa pravna sredstva za zadržanje izročitve.

Predsedujoči sodnik Wayne Iskra je namreč v ponedeljek spremenil svojo prejšnjo odločitev in se strinjal z ministrstvom za pravosodje, da bi moral o izročitvi odločati Svet za pritožbe imigrantov. Ta pa je že predtem ugotovil, da je treba Demjanjuka izročiti Nemčiji.

Marca je Nemčija izdala zaporni nalog za Demjanjuka, ki ga leta 2002 ZDA niso hotele izročiti, saj je sodnik za imigracije takrat odločil, da je premalo dokazov za to, da je bil obtoženi zares paznik v nacističnih kampih smrti. Zdaj pa Nemčija trdi, da ima nove dokaze za potrditev dejanj, katerih je obtožen.

M. R.