V Pjongjangu pravijo, da so v ponedeljek izvedli vajo za napad na ameriška oporišča na Japonskem. Foto: Reuters
V Pjongjangu pravijo, da so v ponedeljek izvedli vajo za napad na ameriška oporišča na Japonskem. Foto: Reuters
Vang Ji
Kitajski zunanji minister Vang Ji je predlagal prvi korak k zmanjševanju napetosti. Foto: Reuters

Peking je edini zaveznik Pjongjanga, a po vse pogostejših raketnih poskusih so tudi Kitajci zaostrili odnose s Severno Korejo. Med drugim skušajo pritisk povečati s prepovedjo uvoza premoga iz Severne Koreje, kar je glavni izvoz države, izvoz na Kitajsko pa temelj krhkega gospodarstva.

Vang Ji predlagal prvi korak za umiritev razmer
Kitajski zunanji minister Vang Ji je pozval Pjongjang, naj preneha izvajati vaje jedrskega programa in s tem ustavi vse ostrejšo krizo na Korejskem polotoku. V zameno bi po njegovih besedah lahko Washington in Seul ustavila skupne letne vojaške vaje.

Vang Ji je ob robu letnega parlamentarnega srečanja na Kitajskem razmere na Korejskem polotoku primerjal z "dvema hitrima vlakoma, ki drvita drug proti drugem, nobeden pa noče zavirati", piše BBC. "Sta strani res pripravljeni na trk?" je metaforično dodal zunanji minister. Obojestranska ustavitev vojaških operacij bi bil po njegovih besedah prvi korak k zmanjševanju napetosti in bi odprla pot k pogajanjem.

ZDA odgovorile s protiraketnim sistemom
Pjongjang je v ponedeljek s severozahoda države ob meji s Kitajsko izstrelil štiri balistične rakete in znova kršil resolucije Združenih narodov, ki mu prepovedujejo uporabo raketne tehnologije. Varnostni svet ZN-a je ostro obsodil novo izstrelitev. Zavzel se je za nove ukrepe proti Pjongjangu, ki si po njegovih besedah prizadeva "destabilizirati regijo".

Po severnokorejskih trditvah je šlo za vajo za napad na ameriška oporišča na Japonskem. ZDA v Južni Koreji zdaj že postavljajo protiraketni obrambni sistem THAAD. Washington je zatrdil, da je sistem namenjen izključno zaščiti pred grožnjami Severne Koreje in ne pomeni grožnjam drugih držav. Kitajska sistemu THAAD odločno nasprotuje, saj meni, da močno presega to, kar je potrebno za obrambo. Ob tem je Peking dodal, da bo "sprejel potrebne ukrepe za obrambo lastnih varnostnih interesov".