Skrb za varnost bodo po odhodu tujih vojakov prevzele afganistanske varnostne sile. Foto: EPA
Skrb za varnost bodo po odhodu tujih vojakov prevzele afganistanske varnostne sile. Foto: EPA
Hamid Karzaj
Karzaj bo imel s svojim podpisom zadnjo besedo pri sporazumu. Foto: EPA

Dogovor je bil po dolgotrajnih pogajanjih dosežen dva dni pred začetkom srečanja afganistanske plemenske skupščine loje džirge, ki se bo potekalo v četrtek in na katerem bo okoli 2.500 predstavnikov vseh slojev afganistanske družbe odločalo o varnostnem sporazumu med Washingtonom in Kabulom.

Udeležence loje džirge bo s pismom nagovoril ameriški predsednik Barack Obama in v njem priznal napake, ki so bile storjene med "vojno proti terorizmu" in so povzročile trpljenje prebivalcev Afganistana, so sporočili iz Bele hiše.

Skladno z dogovorjenim osnutkom sporazuma bodo imeli ameriški vojaki imuniteto pred afganistanskimi zakoni in bodo lahko v izrednih okoliščinah preiskali domove domačinov.

Pismo in sporazum pred veljaki
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je bil dolgo proti obema določiloma sporazuma, a za ZDA je bilo prav to ključno, da njihovi vojaki v deželi pod Hindukušem ostanejo tudi po koncu leta 2014, ko bodo odšli še zadnji pripadniki mednarodnih sil.

Tiskovni predstavnik Karzaja je sporočil, da je za dogovor o sporazumu delno zaslužna tudi obljuba Obame, da bodo ZDA v pismu priznale napake v 12-letni vojni v Afganistanu.

Pismo bo afganistanskim veljakom predstavljeno skupaj z osnutkom sporazuma. Loja džirga naj bi trajala nekaj dni, in če bo sporazum sprejet, bo moral nato romati še v oba domova afganistanskega parlamenta. Končno besedo pa bo imel predsednik Karzaj.