Pistorius vztraja, da ni umoril svojega dekleta in da je mislil, da je streljal na vlomilca. Foto: EPA
Pistorius vztraja, da ni umoril svojega dekleta in da je mislil, da je streljal na vlomilca. Foto: EPA
Protest proti Oscarju Pistoriusu
"Pistorius mora zgniti v ječi." Če bo svetovno znani športnik okrivljen naklepnega umora, bo obsojen na dosmrtni zapor. Foto: Reuters
Pogreb Reeve Steenkamp, dekleta, ki ga je ustrelil Oscar Pistorius
V Port Elizabethu so medtem pokopali umorjeno Reevo Steenkamp, ki je bila od novembra lani dekle Oscarja Pistoriusa. Foto: Reuters

Južnoafričan Oscar Pistorius se je po 14. februarju, ko se je zgodil zločin, že drugič pojavil na sodišču. Tokrat je nove dokaze predstavilo tožilstvo, Pistoriusov odvetnik Barry Roux pa je prebral njegovo pričanje. Po pričanju je sodišče odločilo, da je Pistorius obtožen naklepnega umora in bo do nadaljevanja sojenja ostal v zaporu, čeprav je zaprosil, da bi ga ob varščini izpustili. Če bo sodišče odločilo, da je kriv, mu grozi dosmrtna zaporna kazen.

Pistorius je v svojem zagovoru zapisal, da svojega dekleta Reeve Steenkamp ni hotel ubiti. "Ne razumem, kako sem lahko obtožen umora, kaj šele naklepnega umora, saj nisem imel nobenega namena ubiti svojega dekleta. Zavračam vse obtožbe in čeprav mi ni treba, se hočem spopasti z vsemi domnevami. Reeva mi je za valentinovo prinesla darilo. Bila sva globoko zaljubljena in ne bi mogla biti srečnejša. Ljubil sem jo in vem, da je tudi ona ljubila mene," je na pričanju povedal Pistorius.

Povedal je, da sta bila 13. februarja zvečer doma, on je gledal televizijo, ona pa je vadila jogo, nato sta se odpravila v posteljo. "Zavedam se, da je veliko vlomov in groženj, tudi meni so že grozili s smrtjo, zato spim s puško pod posteljo. Sredi noči sem se zbudil in odšel na balkon, da bi prinesel ventilator, za sabo pa zaprl vrata in zavese. Nato sem zaslišal hrup iz kopalnice. Vpil sem na vlomilca, saj nisem imel nog in sem se počutil ranljivega. Nataknil sem si noge, nato pa streljal v vrata kopalnice in Reevi naročil, naj pokliče policijo. Ko sem se vrnil v spalnico, sem ugotovil, da Reeve ni v postelji, in se zavedel, da bi v kopalnici lahko bila ona," je povedal vidno pretreseni Pistorius.

"Podrl sem vrata, poklical reševalce in varnostnike, ter jo hotel odnesti po stopnicah. Skušal sem ji pomagati, a je umrla v mojem naročju. Jezen sem, saj sem ugotovil, da je Reeva odšla v kopalnico, ko sem sam zaprl balkonska vrata," je še povedal Pistorius in izrazil upanje, da bo južnoafriški sodni sistem prepoznal resnico, da ni on umoril Reeve. "Prepričan sem, da bodo forenziki potrdili, kar sem povedal. Kij za kriket sem uporabil, da sem porušil vrata," je še dodal.

Zaklenjena Steenkampova ni mogla nikamor
Tožilstvo je na drugi sodni obravnavi predstavilo nove dokaze, ki obremenjujejo 26-letnega zvezdnika. Po zatrjevanju tožilca Gerrie Nel je Pistorius sredi noči vstal, si obul proteze in odkorakal sedem metrov proti stranišču, kjer je bila od znotraj zaklenjena Reeva Steenkamp. Pistorius je nato skozi zaklenjena vrata sprožil štiri strele, od katerih so trije zadeli 29-letno manekenko, ki se kroglam v prostoru, velikem 1,5, metra krat 1,5 metra ni mogla izogniti. Po streljanju je Pistorius vlomil v stranišče in odnesel Steenkampovo po stopnicah v vežo hiše, kjer so jo nato tudi našli reševalci, ki pa ji niso mogli več rešiti življenja.

"Če se oborožim, se sprehodim in umorim človeka, je to premišljeno dejanje. Motiv je 'želim ubiti'," je bil nazoren Nel in zavrnil obrambo, ki je na vsak način skušala ovreči obtožbo o naklepnem umoru. Večina torkove obravnave se je tako vrtela okoli vprašanja, ali gre za naklepni umor.

Pistorius v solzah spremljal pravni dvoboj
"Vse, kar v resnici vemo, je, da se je zaklenila v stranišče in da je bila ustreljena," je stališče Pistoriusovega odvetnika Barryja Rouxa. Obramba je poudarila, da Pistorius ne spreminja zgodbe o tragediji in da je mislil, da gre za vlomilca.

Sam 26-letni Pistorius je bil med obravnavo vseskozi v solzah in je deloval odsotno, čeprav je na uvodno sodnikovo vprašanje, ali razume, za kaj gre na obravnavi, odgovoril pritrdilno. Sodišče na zahtevo obrambe proučuje možnost varščine in začasnega izpusta, čemur pa tožilstvo, glede na težo obtožb, razumljivo in po mnenju opazovalcev tudi uspešno nasprotuje.

Pred sodiščem v Pretorii se je zbrala množica svetovnih medijev in južnoafriških žensk, ki so ogorčeno protestirale proti padlemu narodnemu junaku. "Zgnije naj v zaporu," je bilo jasno sporočilo žensk, ki imajo dovolj nasilja nad ženskami in otroki v nasilni Južni Afriki, pri čemer je Pistoriusov zločin le odsev nemirne "mavrične družbe".

Družina umorjene zahteva odgovore
Medtem ko je v Pretorii potekala sodna obravnava, se je na jugu države v Port Elizabethu začel pogreb žrtve, ki je bila od novembra lani Pistoriusovo dekle. Mati Steenkampove, diplomirane pravnice in znane južnoafriške manekenke, je v ponedeljek spregovorila za južnoafriške medije. "Vse, kar si želimo, je, da dobimo odgovore. Odgovore, zakaj se je to moralo zgoditi, zakaj je morala naša prelepa hči umreti na tak način," je bil skrušen materin poziv morilcu.

Pravljica, ki se je končala na valentinovo
Ker se je Oscar Pistorius rodil brez obeh piščali, so mu še kot dojenčku amputirali obe nogi. Kljub temu je s pomočjo posebnih tekaških protez postavljal v teku vse bolj konkurenčne čase. Ko je v paraolimpijskem športu osvojil vse, kar se je dalo, si je izboril nastop v Londonu, kjer se je prebil v polfinale teka na 400 m, z južnoafriško štafeto pa tekel v finalu. S svojo zgodbo je v zadnjih letih Pistorius postal eden najbolj prepoznavnih športnikov na svetu, čigar pravljična zgodba pa se je tragično končala na valentinovo, ko je ustrelil Reevo Steenkamp.

V ponedeljek je Pistoriusov menedžer sporočil, da atlet odpoveduje vse predvidene nastope v prihodnjih mesecih, malo za tem pa je pokroviteljstvo nad njim odpovedalo tudi svetovno znano podjetje s športno opremo Nike.