FBI trdi, da so v sistem Sonyja vdrli hekerji po nalogu Severne Koreje. Foto: EPA
FBI trdi, da so v sistem Sonyja vdrli hekerji po nalogu Severne Koreje. Foto: EPA
The Inteview
Pokradli so številne informacije in obenem tudi zagrozili s terorističnimi napadi na kinodvorane, ki bodo vrtele film The Interview oziroma parodijo o diktatorju Kim Džong Unu.

Predsednik podjetja CloudFlare, ki se ukvarja s spletno varnostjo podjetij, Matthew Prince je za ameriški CNN dejal, "to je tako, kot da bi bila Severna Koreja izbrisana s svetovnega spletnega zemljevida". In še, "če se je napad zgodil resnično, je zelo malo verjetnosti, da so v ozadju ZDA. Več verjetnosti je, da ga je izvedel neki zamaskirani 15-letni Guy Fawkes."

Spletne povezave še vedno slabe
Spletna stran državne severnokorejske agencije KCNA in časopisa vladajoče severnokorejske komunistične Delavske stranke Redong Sinmun znova delujeta, je zatrdil Doug Madory iz Dyn Researcha, ki je tudi zaznalo izpad delovanja severnokorejskega spletnega omrežja za nekaj več kot devet ur. Delovanje omrežja je sicer še vedno zelo slabo in z občasnimi prekinitvami, poroča britanski BBC.

SEVERNA KOREJA ZNOVA NA 'TAPETI'
Potem ko je Generalna skupščina ZN-a v petek Varnostnemu svetu (VS) priporočila, da Severno Korejo napoti pred Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zaradi hudih kršitev človekovih pravic in zločinov proti človeštvu, je VS v ponedeljek razpravljal o človekovih pravicah v Severni Koreji. V razpravi je bila med najostrejšimi veleposlanica ZDA Samantha Power, ki je nizala primere grozodejstev na podlagi pričevanj ubežnikov. Med drugim je navedla besede nekdanjega paznika v taborišču 22, ki je dejal, da so tam sistematično posiljevali zapornice. Ena med njimi je zanosila. Ko je rodila, so ji vzeli otroka, ga skuhali in vrgli psom. Kitajski veleposlanik Liu Džieji je svaril kolege, da VS ZN-a ni forum za vprašanja človekovih pravic in da zasedanje o Severni Koreji lahko le poslabša položaj. Predstavnikov Severne Koreje na zasedanju ni bilo, so pa sporočili, da se bodo za ustrezen odgovor na to žalitev odločili v Pjongjangu.

Družba Arbor Networks, ki strankam zagotavlja delovanje kritičnih delov njihovih omrežij tudi ob napadih, pa je sporočilo, da so v soboto zaznali spletni napad na zavrnitev storitev (DoS) na severnokorejsko omrežno infrastrukturo. T. i. Denial of Service je zavrnitev storitve, s katerim hekerji onesposobijo strežnike. Podoben primer so hekerji izvedli leta 2002, ko so onesposobili strežnike Amazon.com in Download.com. Napad deluje tako, da heker tarči pošlje veliko podatkov nekega protokola. Da je prišlo do napada, je najhitreje zaznati z upočasnjenim delovanjem miške in medmrežja.

Notranja spletna povezava pod strogim nadzorom
Kot še poroča BBC, ima v Severni Koreji le majhen delež prebivalcev dostop do medmrežja, čeprav so tehnološko izredno napredna država. Veliko ljudi ima pametne telefone, a se ne morejo povezati s spletom. Severna Koreja ima namreč sistem delovanja t. i. intraneta. Notranja spletna povezava je pod strogim nadzorom države, ki veliko stvari cenzurira. Morebitnega izpada spletnih povezav tako mnogi v Severni Koreji sploh niso občutili, "morda so opazili, da se več ne prikazuje spletna stran časopisa in novičarskih virov," še piše BBC.

Spletno omrežje v Severni Koreji vodi državno podjetje Star Joint Ventures, njegovo delovanje pa omogoča eden največji ponudnikov spletnih storitev na Kitajskem China Unicom.

Washington naj bi za ukrepanje prosil Peking
Že pred dnevi naj bi Washington prosil za pomoč pri preprečevanju morebitnih novih napadov Severne Koreje Peking, ki je najtesnejši zaveznik Pjongjanga. Tako ZDA kot Kitajska, ki imata glede etičnega bontona in vprašanja zasebnosti uporabnikov na spletu že dovolj masla na glavi, pa naj bi se strinjala, "da izvajanje uničujočih kibernetskih napadov ni v skladu z normami ustreznega kibernetskega vedenja." Peking se na to za zdaj še ni odzval.

Zaostritev odnosov med Severno Korejo in ZDA
Med ZDA in Severno Korejo je prišlo do zaostritve odnosov po tem, ko so neznani hekerji vdrli v računalniški sistem ameriške filmske družbe Sony Pictures, ki je podružnica japonskega velikana Sony. FBI trdi, da so v sistem podjetja vdrli hekerji po nalogu Severne Koreje. Hekerji so iz sistema ukradli osebne podatke zaposlenih, informacije o filmih, ki so šele v pripravi, in tudi elektronsko pošto zaposlenih. Pozneje so zagrozili s terorističnimi napadi na kinodvorane, kjer bi predvajali film The Interview, zaradi česar je Sony Pictures za nedoločen čas odpovedal predvajanje filma. Film bi sicer moral priti v kinodvorane za božič. Omenjeni film govori o atentatu na severnokorejskega predsednika Kim Džong Una.

Severna Koreja kakršno koli vpletenost vseskozi zanika. ZDA je pozvala k skupni preiskavi, sicer da bodo ZDA občutile "hude posledice". ZDA so pred dnevi zavrnile ponudbo. Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Mark Stroh je dejal, "če želi Severna Koreja res pomagati, naj raje prizna svoje dejanje in Sonyju povrne stroške za povzročeno škodo". Ameriški predsednik Barack Obama celo razmišlja, da bi državo uvrstil na črni seznam držav, ki podpirajo terorizem.