Gadafijevo truplo so začasno spravili v hladilnici v Misrati, kamor se zgrinjajo množice Libijcev. Foto: EPA
Gadafijevo truplo so začasno spravili v hladilnici v Misrati, kamor se zgrinjajo množice Libijcev. Foto: EPA
Anders Fogh Rasmussen
Rasmussen trdi, da bodo dokončno odločitev o umiku Nata iz Libije sprejeli prihodnji teden, a da bo to po vsej verjetnosti 31. oktobra. Foto: EPA
Libija
Slavje zaradi Gadafijeve smrti se nadaljuje po vsej državi. Foto: EPA
Nato bo končal akcijo v Libiji

Veleposlaniki držav zveze Nato in predstavniki sodelujočih v operaciji zavezništva v Libiji so v petek zvečer dosegli načelni dogovor, da bodo konec meseca končali operacijo v državi. Generalni sekretar organizacije Anders Fogh Rasmussen je ob tem sporočil, da odločitev še ni dokončna, saj bo uradno odločitev zavezništvo sprejelo prihodnji teden.

Nato naj bi se o končanju operacije prihodnji teden uskladil še z Združenimi narodi in začasnimi libijskimi oblastmi, do takrat pa naj bi zmanjševali intenzivnost operacije, a še nadzirali razmere v Libiji in po potrebi zaščitil civiliste. Rasmussen je ob tem zatrdil, da se bo zavezništvo ob dogovorjenem datumu dokončno umaknilo iz Libije.

Nato mora pojasnjevati okoliščine napada na konvoj
Čeprav je Nato ves čas zatrjeval, da cilj posredovanja v Libiji ni padec režima zdaj pokojnega Moamerja Gadafija, pa razprava po njegovi smrti kaže drugačne ugotovitve, saj je moral Rasmussen večkrat pojasniti okoliščine napada na konvoj, v katerem je skušal v četrtek iz rojstnega mesta Sirta pobegniti Gadafi.

Kot je za Radio Slovenija poročal Matjaž Trošt, je Rasmussen povedal, da operacija ni bila usmerjena proti posameznikom in da so bile vse Natove operacije zasnovane tako, da so pred napadi branile civiliste. Trdi tudi, da Natove sile niso vedele, da je bil v obstreljevanem konvoju približno 75 oboroženih vozil tudi Gadafi in da so akcijo izvedli izključno z namenom zmanjšanja grožnje za civiliste.

Ob tem je Rasmussen pohvalil uspešno akcijo, v kateri so pripadniki začasnih libijskih oblasti v četrtek ubili Gadafija. "Operacija kaže na to, da je svoboda najmočnejša sila na svetu," je povedal generalni sekretar zavezništva. "Zmaga" v Libiji po poročanju Guardiana predstavlja velik uspeh za zavezništvo, ki je ujeto v desetletno vojno v Afganistanu, 12-letno misijo na Kosovu in v operacijo v Somaliji.

Rusija zahteva prekinitev prepovedi poletov
Rusija, ki je skupaj s Kitajsko, Južnoafriško republiko in štirimi drugimi državami ostro kritizirala Nato, da je prekoračil pooblastila resolucije Varnostnega sveta in je pod pretvezo zaščite civilistov napadel režim v Libiji, medtem od Združenih narodov zahteva, naj prekinejo tudi prepoved poletov nad Libijo, ki so jo uvedle kot uvod v operacijo, ki se je začela 19. marca. "Čas je, da končamo operacijo, tudi s prepovedjo preletov," je v petek v Združenih narodih povedal ruski veleposlanik pri organizaciji Vitalij Čurkin.

Sumljive okoliščine Gadafijeve smrti
Medtem mednarodna skupnost od začasnih libijskih oblasti zahteva, naj uvedejo preiskavo četrtkove smrti nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. ZDA so sporočile, da bi morala preiskava potekati odprto in transparentno, enako zahteva tudi Rusija, k preiskavi pa je Libijo, potem ko sta se pojavila dva posnetka, kjer eden prikazuje Gadafija še živega, drugi pa mrtvega, pozval tudi komisar Združenih narodov za človekove pravice.

Vse glasnejša so tudi vprašanja, kaj dejansko se je dogajalo z Gadafijem v zadnjih trenutkih njegovega življenja. Predstavniki libijskih oblasti trdijo, da je bil ustreljen v glavo v navzkrižnem ognju med Gadafijevimi privrženci in vojaki prehodnega narodnega sveta, posnetki pa kažejo, da so ranjenega Gadafija vlekli po ulicah Sirte, kjer naj bi se njegovi nasprotniki znašali nad njim. Oblasti so zagotovile, da bodo opravili obdukcijo, ki bo odgovorila na vsa vprašanja.

Truplo Gadafija v Misrati si ogledujejo množice
BBC poroča, da truplo nekdanjega libijskega voditelja trenutno hranijo v hladilnici v Misrati, kamor se zgrinjajo množice Libijcev, ki bi radi za trenutek videli truplo človeka, ki je državi vladal več kot štiri desetletja. Truplo je obiskal tudi premier libijskega prehodnega narodnega sveta Mahmud Džibril.

Zaradi nestrinjanja glede tega, kaj narediti s truplom, so začasno preložili tudi Gadafijev pogreb. Predstavniki prehodnega narodnega sveta trdijo, da bo pogreb skrivnost, ne vedo pa niti, kje bodo Gadafija pokopali, v Misrati, v njegovem rojstnem mestu Sirti ali kje drugje. Nekateri pravijo, da naj bi ga pokopali kar v morju, kot Osamo bin Ladna, da bi se izognili nevarnosti, da bi Gadafijev grob postal svetišče.

Po vsej Libiji se medtem nadaljujejo slavja, prehodni nacionalni libijski svet pa naj bi še ta konec tedna tudi uradno razglasil osvoboditev Libije.

Nato bo končal akcijo v Libiji