Po nesreči grozi okoljska katastrofa. Foto: Reuters
Po nesreči grozi okoljska katastrofa. Foto: Reuters
Tanker
Tanker, ki je prevažal 136.000 ton lahke nafte iz Irana v Južno Korejo, še vedno močno gori. Foto: Reuters
Ponesrečenemu tankerju grozi eksplozija

Tanker, ki je prevažal 136.000 ton lahke nafte iz Irana v Južno Korejo, še vedno močno gori. Z območja se vije gost črn dim, pri gašenju požara pa sodeluje deset vladnih ladij in več ribiških, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Razmere niso naklonjene reševalcem, ki se ladji ne morejo neposredno približati zaradi strupenih plinov, sporoča kitajsko ministrstvo za promet.

BBC poroča, da iz tankerja izteka nafta, ni pa še znan obseg. Ta vrsta nafte je ob iztekanju lahko še nevarnejša za okolje od surove nafte. Lažje se namreč pomeša z vodo, ob tem pa je lahko brez vonja ali barve, zato jo je težje opaziti, omejiti in očistiti.

Nevarnost obsežne okoljske katastrofe
Kitajske oblasti hitijo s prizadevanji za ustavitev razlivanja, strokovnjaki pa že svarijo, da bi nesreča lahko privedla do obsežne okoljske katastrofe. Če bi se razlila vsa nafta iz tankerja, bi šlo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za največje razlitje v zadnjih desetletjih.

Zaskrbljenost je v izjavi izrazila tudi okoljevarstvena organizacija Greenpeace, ki je posvarila pred morebitno okoljsko škodo, če bi se razlila vsa nafta. Okoljski strokovnjak z univerze v Pekingu Vei Šjanghua je za AFP posvaril, da bi bilo v tem primeru ogroženo življenje v morju na širokem območju.

Še celo v primeru najboljšega možnega scenarija bi trajalo "zelo dolgo", da bi se razmere normalizirale, je dejal Vei in poudaril, da je trenutno največ, kar je mogoče storiti, vložiti ves trud v preprečitev širjenja nafte na okoliška območja. Kot zatrjuje kitajsko ministrstvo za promet, se trenutno s tem ukvarjata dve njihovi plovili.

Kitajske oblasti za zdaj še nimajo novic o 30 iranskih in dveh bangladeških državljanih, ki sestavljajo posadko 274-metrskega tankerja.

Tanker Sanchi, ki pluje pod panamsko zastavo, je ob tovorno ladjo trčil približno 300 kilometrov vzhodno od ustja reke Jangce pri Šanghaju. Tovorna ladja CF Crystal je prevažala 64.000 ton žita, ki naj bi ga iz ZDA pripeljali v kitajsko provinco Guangdong. 21-člansko posadko tovorne ladje so po nesreči rešili.

Ponesrečenemu tankerju grozi eksplozija