Nicolas Maduro je v Vatikan prišel na nenapovedan obisk. Po sestanku s papežem naj bi se srečal z opozicijo. Foto: EPA
Nicolas Maduro je v Vatikan prišel na nenapovedan obisk. Po sestanku s papežem naj bi se srečal z opozicijo. Foto: EPA
Venezuela
V Venezueli so organizirani množični protesti proti predsedniku. Foto: Reuters

Tako naj bi po besedah papeža rešili venezuelsko krizo in končali trpljenje prebivalcev te južnoameriške države. "Zasebno večerno srečanje je potekalo v okviru reševanja skrb vzbujajočih razmer v Venezueli, ki imajo močan vpliv na življenju celotne populacije," so v izjavi zapisali v Vatikanu. Frančišek je pozval Madura in opozicijo, naj "pogumno izbereta pot iskrenega in ustvarjalnega dialoga za lajšanje trpljenja ljudi, predvsem revnih, in spodbudo socialne kohezije, ki bi omogočila, da bodo ljudje gledali na prihodnost svoje države z upanjem".

Nepravilnosti pri zbiranju podpisov?
Država, ki je bogata z nafto, se je znašla v gospodarski krizi. Državo je prizadela huda inflacija, v veliki krizi je zaradi pomanjkanja hrane veliko ljudi lačnih. Državljani se v Venezueli ne strinjajo s političnim vodstvom in množično protestirajo proti odločitvi vlade, da zavrne referendum o odstavitvi nepriljubljenega Madura. Nasprotniki predsednika trdijo, da vodi državo v diktaturo, potem ko je postavil parlament, v katerem ima opozicijska koalicija večino, na stranski tir, zapira nasprotnike in je državna volilna komisija, ki ji očitajo, da je pod nadzorom vlade, zavrnila možnost zbiranja podpisov za razpis referenduma.

Referendumski postopek, ki ga vodi opozicija, so prekinili zaradi domnevnih goljufij pri zbiranju podpisov. Z zatiranjem opozicijske pobude je prišlo do prelomnice v politični krizi, ko so se razmere še bolj zaostrile. Strani druga drugo obtožujeta, da je naredila oziroma pripravlja državni udar.

Vatikan in UNASUR bosta nadzirala pogajanja
Iz Madurove socialistične stranke so sporočili, da bosta Vatikan in Unija južnoameriških držav (UNASUR), ki je dala pobudo za dialog, nadzorovala pogovore med predsednikom in opozicijo, ki se bodo sestali v nedeljo na karibskem otoku Margarita. Papežev odposlanec Emil Paul Tscherrig je dejal, da se je "narodni dialog že začel", potem ko se je srečal z obema stranema. Na pogovorih z njim je eden izmed voditeljev opozicijske koalicije Jesus Torrealba dejal, da so "pogovori pomembni, a to ne sme biti vladna strategija za pridobivanje časa".

Po posredovanju Vatikana sta se zdaj sprti strani dogovorili za pogajanja. Papeža upoštevata in spoštujeta tako opozicija kot vodstvo. Zdi se tudi, kot poroča BBC, da je Frančišek, ki se je že izkazal v vlogi mediatorja, ko je pomagal pri ponovnem zagonu diplomatskih odnosov med Kubo in ZDA, odločen pomagati pri reševanju venezuelske krize. Vseeno pa je vprašanje, ali so v primeru Venezuele lahko uspešni. Vlada poudarja, da mora biti glavna tema gospodarstvo, opozicija pa vztraja pri izvedbi referenduma.