Oblasti se bojijo, da bi demonstracije lahko vodile v hujše nasilje. Foto: Reuters
Oblasti se bojijo, da bi demonstracije lahko vodile v hujše nasilje. Foto: Reuters
Podporo venezuelskim protestom so izražali tudi pred venezuelskim veleposlaništvom v Limi. Foto: Reuters
Nicolas Maduro se je na oblast povzpel leta 2013 po smrti dolgoletnega venezuelskega predsednika Huga Chaveza. Foto: Reuters

Po navedbah organizatorjev, venezuelske opozicije, je šlo za največje demonstracije v državi v zadnjih desetletjih, na njih pa se je zbralo več kot milijon ljudi. V belo oblečeni protestniki so na mirnih demonstracijah vzklikali "Venezuela je lačna" in "Ta vlada bo padla".

Vodja opozicijskega Omizja demokratične enotnosti Jesus Torrealba je ocenil, da se je demonstracij v vzhodnem delu Caracasa udeležilo med 950.000 in 1,1 milijona ljudi. "Gre za zgodovinski pohod. Danes se začenja zadnja faza našega boja," je poudaril. Opozicija je napovedala, da bodo tovrstne demonstracije potekale vsak teden.

Za varnost je skrbelo na stotine policistov, ki so pazili, da se protestniki, jezni zaradi slabega gospodarskega stanja v državi, in Madurovi privrženci ne bi spopadli. Madurovi somišljeniki so se zbrali na trgu Plaza Bolivar v središču venezuelske prestolnice ter Maduru sporočali "Ljudstvo je z vami". Maduro je ocenil, da se je shoda udeležilo okoli 30.000 ljudi.

"Danes smo preprečili državni udar," je dejal levičarski predsednik množici, oblečeni v rdeče majice in kape. "Znova jim ni uspelo. Zmaga je naša," je dodal. Maduro je še napovedal, da bo poslancem v parlamentu, kjer ima večino opozicija, z odlokom odvzel imuniteto. "Odločen sem z vsemi sredstvi braniti domovino in suverenost venezuelskega ljudstva," je dejal.

Strah pred nasiljem
Množične demonstracije so okrepile strah pred nasiljem v Venezueli, kjer je bilo v protivladnih protestih leta 2014 v spopadih med protestniki in policijo ubitih 43 ljudi. Tudi v četrtek je prišlo do posameznih manjših spopadov med protestniki in venezuelskimi varnostnimi silami. O nekaj nasilnih incidentih so poročali tudi iz drugih venezuelskih mest.

Opozicija Madura krivi za katastrofalne gospodarske razmere v nekoč cvetoči, z nafto bogati državi, ki se zdaj spopada z resnim pomanjkanjem osnovnih življenjskih potrebščin, in si prizadeva za razpis referenduma o njegovi odstavitvi.

Referendum do januarja?
Opozicija želi doseči razpis referenduma do 10. januarja 2017, saj bi po tem datumu v primeru podpore odstavitvi na referendumu Madura na položaju zamenjal podpredsednik države in ne bi razpisali predsedniških volitev. Maduru se bo šestletni mandat iztekel leta 2019.

Glede na javnomnenjske raziskave večina Venezuelcev podpira odstavitev Madura. Ankete kažejo, da bi za odstavitev Madura glasovalo 64 odstotkov volivcev, po nekaterih javnomnenjskih raziskavah pa celo 80 odstotkov.