Maduri se bo šestletni mandat iztekel leta 2019. Foto: Reuters
Maduri se bo šestletni mandat iztekel leta 2019. Foto: Reuters
Venezuelci so dobesedno izropali police trgovin, ki povečini ostajajo prazne. Nekateri so se zgrnili tudi v kolumbijske samopostrežne prodajalne, da bi nakupili osnovne potrebščine. Foto: Reuters

Vodja nacionalnega volilnega sveta Tibisay Lucena je na novinarski konferenci sporočila, da je opozicija v pobudi za razpis referenduma zbrala skoraj enkrat več od zahtevanih 200.000 podpisov oziroma enega odstotka volivcev v vseh 24 zveznih državah.

Volilni svet še ni določil datuma za naslednji korak v tem sicer dolgotrajnem procesu, ko bo morala opozicija v samo treh dneh zbrati štiri milijone podpisov oziroma podpise 20 odstotkov volivcev.

Referendum želijo izvesti še letos
Opozicija želi odstavitev predsednika Nicolasa Madure (53) zaradi odgovornosti za katastrofalne gospodarske razmere v nekoč cvetoči državi, ki se spopada z resnim pomanjkanjem osnovnih življenjskih potrebščin. Stopnja inflacije je ena najvišjih na svetu - letos naj bi presegla 700 odstotkov -, pred trgovinami, kjer se zaradi pomanjkanja vijejo dolge vrste ljudi, prihaja do plenjenj.

Kot poroča Guardia, želijo pobudniki razpis referenduma izvesti še letos, tako da bi bile v primeru nepodpore Maduri - na kar nakazujejo tudi javnomnenjske raziskave - lahko že letos predsedniške volitve. S tem bi imela opozicija prvič v 17 letih priložnost, da se zavihti na oblast in konča vladavino socialistov.
Če bi bil referendum naslednje leto oziroma po 10. januarju 2017, pa bi Maduro na položaju zamenjal podpredsednik države in ne bi razpisali predsedniških volitev.

Sodišče zamrznilo delovanje opozicije
A zadeve se že zapletajo. Le nekaj ur po sporočilu volilnih oblasti, da je opozicija zbrala dovolj podpisov, je vrhovno sodišče, ki ga opozicija obtožuje, da ščiti Madura, danes zamrznilo delovanje opozicije v parlamentu, dokler ne bo umaknila treh poslancev, ki jih preiskujejo zaradi kupovanja glasov.

Trije poslanci so namreč prejšnji teden prisegli kljub odločitvi sodišča, da je zaradi preiskave njihovo članstvo v parlamentu zamrznjeno. Opozicija tako vrhovno sodišče obtožuje, da želi z neutemeljenimi obtožbami o volilni prevari zaščititi predsednika in ji odvzeti dvetretjinsko večino, ki jo je dobila na volitvah decembra lani.

Venezuela se ne more izviti iz primeža vsesplošne krize
Venezuela pred referendumom o Maduru
Grozi Venezueli politična kriza?
Venezuela se ne more izviti iz primeža vsesplošne krize
Venezuela pred referendumom o Maduru
Grozi Venezueli politična kriza?