V ozadju protestov je po mnenju analitikov obup zaradi dvojnih standardov oziroma nekaznovanje znanih kriminalcev. Foto: Reuters
V ozadju protestov je po mnenju analitikov obup zaradi dvojnih standardov oziroma nekaznovanje znanih kriminalcev. Foto: Reuters

V najhujšem nasilju v Bolgariji v zadnjih letih – več sto ljudi je v policiste metalo steklenice in kamenje – je bilo v ponedeljek zvečer aretiranih približno sto protestnikov. Proteste v Sofiji, Plovdivu in Varni so organizirali s pomočjo socialnih omrežij, pridružili pa so se jim tudi nogometni navijači in najstniki. Žrtev ali večje škode ni bilo, je sporočila policija, ki je povečala varnost v večjih mestih.

"Car Kiro" ustrahuje vaščane
Napetost je v Bolgariji, najrevnejši članici Evropske unije, začela naraščati po tem, ko so prebivalci vasi Katunice, okoli 160 kilometrov zahodno od Sofije, tamkajšnjega voditelja Romov Kirila Raškova obtožili, da je naročil umor 19-letnika, in zažgali več njegovih hiš. Vaščani 69-letnega Raškova, znanega tudi pod vzdevkom "car Kiro", obtožujejo številnih kriminalnih aktivnosti, med drugim nezakonite proizvodnje alkohola in ustrahovanja ter postavljanja nad zakone, oblasti pa obtožujejo, da zaradi njegovih visokih zvez v politiki proti njemu ne ukrepajo.

Kriminal in korupcija v Bolgariji cvetita
Bolgarija še vedno išče pot iz globoke recesije, tokratni incident pa je zadnji v nizu neredov letos, pred tem je prišlo do spopadov z muslimani in podstavljenih bomb v uradih opozicijskih strank. Druga najbolj skorumpirana članica EU-ja si prizadeva pokazati oprijemljive rezultate v boju z endemično korupcijo in organiziranim kriminalom.

Analitiki menijo, da so spopadi v Katunicah rezultat pomanjkanja pravice, ki moti tako Bolgare kot Rome. "V ozadju konflikta so dvojni standardi za nedotakljive predstavnike oligarhije in kriminalnega sveta," je za lokalni dnevnik povedal antropolog Haralan Aleksandrov.

Romi v 7,4-milijonski Bolgariji predstavljajo 4,9 odstotka prebivalcev.