Stanovanjska zgradba, v kateri je potekalo torkovo streljanje. Foto: Reuters
Stanovanjska zgradba, v kateri je potekalo torkovo streljanje. Foto: Reuters
Pri ubitem Alžircu našli zastavo Islamske države
Policija v Belgiji še naprej išče napadalce

Kot je dejal belgijski državni tožilec, so ob posmrtnih ostankih ubitega napadalca Mohameda Belkaida (35) našli zastavo Islamske države, kalašnikovko in knjigo z ekstremistično vsebino. Tožilec je potrdil, da sta na begu še dva osumljenca.

Napadalca ubili na ulici
Kot je znano, je prišlo do streljanja v stanovanju v sicer izredno mirni stanovanjski četrti Forest. Ko so belgijski in francoski specialci, ki so protiteroristično akcijo izvedli skupaj, poskušali vdreti v stanovanje, jih je presenetilo streljanje. Ranjeni so bili štirje policisti. Osumljenci so iz stanovanja pobegnili, akcija pa se je nadaljevala na ulici, kjer so policisti napadalca, oboroženega s kalašnikovko, ubili.
Policija je prav tako pridržala dva človeka, za katera še ni jasno, ali sta kakor koli povezana s streljanjem - enega so odpeljali na zaslišanje, ko je prišel ranjen v nogo na urgenco. Oba so po zaslišanju izpustili.

Druga najvišja stopnja ogroženosti ostaja
Francoska in belgijska policija, ki protiteroristično operacijo izvajata skupaj, sta iskanje razširili na širše območje Bruslja, kar je potrdil tudi belgijski premier Charles Michel. Na ulicah je znova povečana navzočnost oboroženih policistov, Bruselj preletavajo helikopterji. Michel je še povedal, da bo Belgija ohranila doslej veljavno stopnjo ogroženosti pred terorističnimi napadi, ki bo tako ostala druga najvišja na štiristopenjski lestvici ter pomeni "verjetno in mogočo grožnjo".

V Parizu preprečili nov napad
Pariška policija pa je v sredo zjutraj aretirala štiri radikalne islamiste, tri moške in žensko, ki naj bi načrtovali teroristični napad v središču Pariza. Četverica je bila aretirana ob zori v Parizu in v severnem predmestju Pariza Seine-Saint-Denis. Gre za 28-letnega Francoza Youssefa E., ki so ga že leta 2014 obsodili na pet let zapora, a so ga oktobra lani izpustili na prostost. 29. februarja letos so mu odredili hišni pripor. Prvič so ga aretirali leta 2012, ko so ga skupaj z dvema sodelavcema prijeli na letališču v Saint-Etiennu, od koder so želeli odpotovati v Sirijo. Davi so prijeli še njegovo partnerico ter brata turškega rodu Aytaca in Ercana B., ki sta prav tako francoska državljana. Policija je ob aretacijah zasegla še naboje za avtomatsko puško, opozorilno pištolo in računalniško opremo.

Salah Abdeslam še vedno na begu
Policija sicer še vedno išče Salaha Abdeslama, glavnega osumljenca načrtovanja napada v Parizu 13. novembra lani, v katerem je bilo ubitih 130 ljudi. Odgovornost za napad je takrat prevzela skupina, ki se je samooklicala kot Islamska država (IS). Po terorističnem napadu v Parizu 13. novembra lani je policija identificirala večino domnevnih napadalcev, veliko jih je bilo ubitih v akciji po napadu. Poleg tega so aretirali 11 ljudi, ki so v priporu v Belgiji, od tega so na prostost izpustili tri.

Pri ubitem Alžircu našli zastavo Islamske države
Policija v Belgiji še naprej išče napadalce