IS v novem propagandnem videoposnetku grozi članicam vojaške koalicije pod vodstvom ZDA, ki napada položaje IS-ja v Siriji in Iraku. Foto: AP
IS v novem propagandnem videoposnetku grozi članicam vojaške koalicije pod vodstvom ZDA, ki napada položaje IS-ja v Siriji in Iraku. Foto: AP

V videu, objavljenem na džihadistični spletni strani, medijskem kanalu IS-ja, je devet pripadnikov te skupine videti med izvajanjem zločinov pred novembrskimi napadi v Parizu. Video prikazuje štiri Belgijce, tri Francoze in dva Iračana, ki so izvedli napade v Parizu, med urjenjem ter med ubijanjem domnevnih talcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na posnetku džihadisti v arabščini in angleščini trdijo, da je njihovo sporočilo namenjeno vsem državam, ki sodelujejo v koaliciji pod vodstvom ZDA, ki se od septembra 2014 bojuje proti IS-ju v Siriji in Iraku. Na koncu posnetka so prikazani britanski poslanci, ki so podprli britanske napade na IS v Siriji, poroča BBC. Videti je tudi posnetek britanskega premierja Davida Camerona, ob tem pa piše, da bodo "neverniki tarča njihovih mečev".

Prikazani so tudi napadi v Parizu, pa tudi varnostne operacije francoskih varnostnih sil med napadi. Spomnimo, odgovornost za napade je prevzel IS.

Ni jasen motiv za tako pozno objavo
AFP poroča, da ni jasno, zakaj je skupina objavila video več kot dva meseca po napadih v Parizu 13. novembra, ko so džihadisti z orožjem in samomorilskimi pasovi napadli bare, restavracije in koncertno dvorano v Parizu. Sedem napadalcev je umrlo med napadi, dva v poznejših policijskih akcijah, število neposredno vpletenih v napade pa še vedno ni jasno.

Med napadalci v videu je tudi domnevni vodja Abdelhamid Abaaoud, ki je bil ubit v obstreljevanju s policijo nekaj dni po napadu. Štirje osumljenci so še vedno na begu, med njimi Salah Abdeslam, ki je z avtomobilom peljal napadalce do nacionalnega stadiona zunaj Pariza, in Mohamed Abrini, ki je osumljen, da je pomagal pri iskanju krajev napadov.