Zasežen material bodo forenzično preučili. Foto: EPA
Zasežen material bodo forenzično preučili. Foto: EPA

"Do zdaj smo v 22 državah identificirali 269 osumljenih, 112 pa smo jih aretirali," je na novinarski konferenci na sedežu Europola v Haagu dejal direktor Europola Rob Wainwright.

"Cilj operacije so bili tisti, ki so si izmenjevali najbolj ekstremne oblike videoposnetkov, vključno s posnetki dojenčkov in malčkov, ki so jih spolno zlorabljali ali posiljevali. Ne dvomim, da se bo številka aretiranih še povečala," je dodal Wainwright in pojasnil, da bodo večino materiala, ki so ga zasegli na domovih osumljenih, še forenzično proučili za nadaljnje preiskave.

Aretacije oktobra in novembra
Operacijo je vodila danska policija zaradi svojih izkušenj z izmenjavo nezakonitih videoposnetkov. Danska policija je delo opravila septembra, aretacije pa so se vrstile oktobra in novembra, odvisno od posamezne države, je povedal načelnik danske policije Jens Hendrik Hoejbjerg. Povedal je še, da so samo na Danskem aretirali 19 osumljencev, starih med 24 in 55 let, ter zasegli 59 računalnikov in 2.430 nosilcev za shranjevanje, na katerih je za več kot 9.000 ur videoposnetkov.

Preiskava, poimenovana Operacija Ikar, še poteka in pričakujejo še več aretacij. Poleg Danske so v preiskavi sodelovale še Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Francija, Hrvaška, Italija, Irska, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovaška, Španija, Švedska in Švica.

Komisarka pohvalila sodelovanje policij
Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je v odzivu na aretacije dejala, da operacija Europola kaže na "pomen sodelovanje med pristojnimi oblastmi na evropski in mednarodni ravni v boju proti kriminalu, ki ne pozna meja".

Policija v številnih državah je marca letos aretirala večje število domnevnih članov spletne pedofilske združbe in tako rešila 230 otrok. Europol je to operacijo označil za "največji tovrstni primer". Združba je v določenem obdobju na spletu imela več kot 70.000 članov z vsega sveta.