Reševalcem je sicer uspelo rešiti 289 pohodnikov, a se bojijo, da je pod snežno odejo še več osmrtnih ostankov pogrešanih. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Reševalcem je sicer uspelo rešiti 289 pohodnikov, a se bojijo, da je pod snežno odejo še več osmrtnih ostankov pogrešanih. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Helikopterji visoko v Himalaji pomagajo reševalcem pri iskanju pogrešanih planincev. Po navedbah vlade je ključna naloga rešitev ujetih planincev. Na območju naj bi bilo ujetih še od 20 do 25 ljudi.

Do zdaj so z območja rešili 289 ljudi. Številni od njih so dobili hude ozebline in nekaterim bodo morali tudi amputirati okončine, poroča britanski BBC.

Nepalska vlada še vedno nima seznama imen planincev, ki so na pot Anapurna odrinili z različnih izhodiščnih točk, zato točno število pogrešanih ni znano.

Med ponesrečenci ni slovenskih državljanov
Kot je znano, so med mrtvimi državljani Nepala, Izraela, Kanade, Indije, Slovaške in Poljske. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so pred dnevi potrdili, da po njihovih podatkih med žrtvami ni slovenskih državljanov, da pa bodo še naprej v stiku s slovenskim veleposlaništvom v New Delhiju v Indiji in bodo preverjali stanje.

Krožna pot Anapurna je zelo priljubljena pot, na katero se predvsem na začetku leta in jeseni poda veliko število alpinistov. Dolga je 241 kilometrov, planinci pa potrebujejo od dva do tri tedne, da jo prehodijo.

Snežne nevihte so za ta čas na tem območju precej neobičajne, po mnenju vremenoslovcev pa je poslabšanje vremena povezano s ciklonom Hudhud, ki je nedavno zajel Indijo.