Med moškimi uzakonitev marihuane podpira 55 odstotkov vprašanih in med ženskami 46 odstotkov. Foto: EPA
Med moškimi uzakonitev marihuane podpira 55 odstotkov vprašanih in med ženskami 46 odstotkov. Foto: EPA
Marihuana
Med demokrati uzakonitev marihuane podpira 57 odstotkov vprašanih in med republikanci samo 35 odstotkov. Foto: EPA

Raziskava javnega mnenja, ki jo je opravil inštitut Gallup, je pokazala, da je največja podpora uzakonitvi marihuane med liberalci in mladimi pod 30. letom starosti, do katerih se jih je več kot 60 izreklo za uzakonitev. Najmanjša podpora, in sicer 31 odstotkov, je med Američani, ki so starejši od 65 let.

V telefonski anketi je sodelovalo 1.005 Američanov iz vseh delov države.

Podpora uzakonitvi marihuane se povečuje v zadnjih letih in je s 50 odstotki zdaj dosegla rekordno visoko raven. Če se bo to gibanje nadaljevalo, bi se lahko stopnjeval tudi pritisk, da se zakoni uskladijo z željami javnosti, so zapisali pri Gallupu.

Leta 1969 je uzakonitev marihuane podpiralo 12 odstotkov Američanov, leta 2000 je ta podpora narasla na 30 odstotkov in leta 2009 na 40 odstotkov. V lanski raziskavi se je sedem od desetih vprašanih zavzelo, da bi lahko zdravniki predpisovali marihuano za lajšanje bolečin.

Kalifornija je bila leta 1996 prva ameriška zvezna država, ki je dekriminalizirala marihuano v zdravstvene namene, in pozneje ji je sledilo še nekaj držav. V skladu z zveznim zakonom je marihuana še vedno uvršča med nezakonite narkotike.

Podatek, ki lahko koristi predsedniškim kandidatom
"Nezaslišano je, živeti v družbi, katere zakoni dopuščajo pošiljanje mladih ljudi v življenje v zaporu zato, ker so gojili ali prodali nekaj gramov marihuane," je zapisal znani ameriški kolumnist William F. Buckley že leta 1995, ko je uzakonitev marihuane podpiral le eden izmed štirih Američanov, piše ameriški časopis The Atlantic.

Buckley se je že takrat zavzel za konec vojne proti mamilom, saj se mu je ta zdela kontraproduktivna in nepravična.

Po mnenju The Atlantica se bo zavzemanje za popolno uzakonitev marihuane med predsedniškimi kandidati pojavilo na volitvah leta 2016, če se bo naraščanje podpore nadaljevalo. In če bo republikanski predsedniški kandidat na volitvah prihodnje leto iznajdljiv, bi lahko imel koristi od tega podatka, svetujejo pri časopisu.

Podatek, da 70 odstotkov Američanov podpira uzakonitev marihuane za zdravstvene namene, bi bil lahko koristen za katerega koli kandidata, ki bo skušal osvojiti glasove na sredini in tudi glasove neodvisnih volivcev.

Uzakonitev marihuane bi lahko prinesla tudi manj stroškov za državo, pomembno še posebej med gospodarsko krizo, in sprostitev policijskih sil za druge primere. Po podatkih ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) so lani v povezavi z mamili v ZDA opravili 1,6 milijona aretacij, od tega je bila skoraj polovica (45,8 odstotka) aretacij zaradi posesti marihuane.