Irak je še vedno nemirna in nestabilna država. Foto: Reuters
Irak je še vedno nemirna in nestabilna država. Foto: Reuters

Napadalec je svoje vozilo razstrelil v bližini majhne tržnice v trenutku, ko je mimo prišla skupina okoli 150 pogrebcev.

Žalujoči so se udeležili pogreba šiitskega nepremičninskega agenta, ki ga je napadalec ubil v dan pred tem, pri čemer vzrok za njegov umor ni znan.

Po pripovedovanju varnostnih virov naj bi si napadalec za tarčo napada najprej izbral bližnjo policijsko postajo.

V preteklosti je šiitska iraška vlada za napade na pripadnike šiitske skupnosti obtožila sunitske skrajneže, ki naj bi skušali državo znova potegniti v začaran krog sektaškega nasilja, kot so mu bili Iračani priča med letoma 2006 in 2007.

Napetosti med suniti in šiiti so se znova okrepile decembra, ko je le dan po odhodu zadnjega ameriškega vojaka iz države šiitski premier Nuri Al Maliki zahteval aretacijo sunitskega podpredsednika in poslance prosil, naj odstavijo njegovega sunitskega namestnika.

Maliki trdi, da njegove odločitve niso bile politično motivirane, a s svojimi besedami ni pomiril pripadnikov sunitske skupnosti, ki se po padcu režima Sadama Huseina počuti odtujeno od političnega odločanja.

Od izbruha politične krize sredi decembra je bilo v različnih napadih ubitih 400 Iračanov, tako sunitov kot šiitov. Samo v novem letu je bilo ubitih 320 ljudi in skoraj 800 ranjenih, kar je več kot dvakrat toliko kot v enakem obdobju lani.