Dan po pokolu je šola objavila posnetke varnostnih kamer, kjer je bilo videti, kako so otroci bežali iz učilnice. Foto: EPA
Dan po pokolu je šola objavila posnetke varnostnih kamer, kjer je bilo videti, kako so otroci bežali iz učilnice. Foto: EPA

V dveh posnetkih, ki jih je 23-letni Wellington Menezes de Oliveira posnel pred pokolom v šoli Tasso da Silveira, objavil pa jih je brazilski dnevnik O Globo, je jasno, da se je maščeval za izsiljevanje, katerega žrtev je bil, ko je kot učenec še hodil na omenjeno šolo. Morilec stoji pred sivo steno in govori naravnost v kamero z nizkim glasom.

"Naš boj, zaradi katerega bo umrlo veliko bratov in bom umrl tudi sam, ni le boj proti izsiljevanju. Je boj proti krutim in strahopetnim ljudem, ki izkoriščajo dobroto, nedolžnost in šibkost ljudi, ki se ne morejo zanesti nase," je povedal v posnetku, kjer je pojasnil tudi, da se je zamaskiral in tri dni pred pokolom obiskal šolo, da si je ogledal, kako bo izpeljal svoj načrt.

"Bratje bodo opazili, da sem si pobril brado. To je bilo potrebno, saj sem načrtoval obisk lokacije in sem se moral pogovarjati z ljudmi in se zliti z okolico. Tam sem bil že nekaj mesecev prej in tudi takrat nisem imel brade," je de Oliveira pojasnil v posnetku. "Nimam družine, živim sam, nimam nikogar, s katerim bi delil zadovojstvo," je še povedal napadalec.

Najhujši pokol v brazilskih šolah
De Oliveira je zakrivil največjo tragedijo v brazilskih šolah. Pred natanko enim tednom je vstopil v šolo, njenim predstavnikom dejal, da je prišel, da bi predaval učencem, nato pa je učence postavil ob zid in jih začel streljati v glavo. Umrlo je 12 otrok - dva dečka in deset deklic -, starih od 12 do 15 let, nato pa je napadalec sodil še sebi. Pet otrok je še vedno v bolnišnici.

Napadalec je za seboj pustil poslovilno pismo, kjer je omenjal virus HIV in svojo namero, da se bo ubil, nato pa je naročil, kako in kje naj ga pokopljejo.

Žalna slovesnost z mašo pred šolo
Brazilija še vedno žaluje za žrtvami tragedije. V sredo je nadškof Ria de Janeira Orani Tempesta v spomin na žrtve pokola pred šolo daroval mašo, ko se je ta končala, pa je policijski helikopter nad šolo raztresel na tisoče cvetov vrtnic. Pouk v šoli so po pokolu prekinili, nadaljeval pa naj bi se v ponedeljek. Učenci se bodo počasi privajali nazaj na šolske obveznosti, na voljo pa jim bo tudi pomoč psihologov, saj jih je tragedija zelo prizadela.

Tragedija v brazilski šoli je sprožila številne razprave o prodaji orožja v državi, senatorji pa so pozvali k spremembi zakonodaje. Nazadnje, ko so brazilske oblasti razpisale referendum o tematiki, so Brazilci podprli prodajo orožja, zdaj pa si senatorji želijo, da bi nov referendum razpisali za oktober.