Miškoviću in drugim prijetim so odredili 48-urni pripor. Foto: EPA
Miškoviću in drugim prijetim so odredili 48-urni pripor. Foto: EPA
Srbi nad tajkune

Srbskega tajkuna in lastnika Delta Holdinga so prijeli, potem ko je bil v zadnjih dneh dvakrat zaslišan zaradi domnevno spornih poslov njegovega podjetja. Sinu Marku Miškoviću, ki je tudi predmet preiskave sumljivih poslov, je policija v nedeljo preprečila pobeg iz države, ko je hotel z zasebnim letalom odleteti v London.

Med prijetimi je tudi Milo Đurašković, ki ima med drugim v lasti Nibens group in cestno podjetje PZP Niš. Drugi prijeti so visoki uslužbenci PZP Niš.

Skupina Nibens je nastala s privatizacijo nekaj podjetij, toda po poročanju srbskih medijev je za vsem skupaj stal prav Mišković. Po neuradnih informacijah naj bi njegov sin Marko policiji in državnemu pravobranilstvu govoril o transakcijah in prelivanju denarja med Delta Holdingom in Nibens skupino.

Glede na vsebino kazenske ovadbe proti obema Miškovićema in Đuraškoviću je trojica med letoma 2005 in 2010 kot solastniki v privatiziranem podjetju PZP Niš ter preko njega tudi kot solastniki cestnih podjetij Beograd, Kragujevac, Vranje in drugih iz teh podjetij nezakonito pridobili denar in premoženje za več kot 30 milijonov evrov.

Z vezami v politki do bogastva
Mišković je zadnji dve desetletji uspešno krmaril med srbsko politiko in gospodarstvom, predvsem na račun povezav z nekdanjim srbskim predsednikom Slobodanom Miloševićem, saj je bil član Jugoslovanske levice (JUL), ki jo je vodila Miloševićeva soproga Mira Marković.

Dobre zveze s politiko je ohranjal tudi s poznejšimi srbskimi vladami, do prihode nove vlade pred pol leta, katere podpredsednik Aleksandar Vučić je napovedal odločen boj proti korupciji.

Prav Vućič je očitno največji trn v peti Miškovića, saj naj bi ta takoj po aretaciji v izjavi pred policijo zagrozil, da podpredsednik vlade ne bo dočakal nocojšnje oddaje na RTS. Zaradi tega so varovanje Vučića že okrepili na najvišjo raven.

Leta 2007 so njegovo premoženje ocenjevali na dve milijardi dolarjev, ki pa se je zaradi krize na nepremičninskem trgu skrčilo.

Pred dvema letoma je belgijski družbi Delhaize prodal trgovski del Delte in v žep pospravil 930 milijonov evrov, predtem pa je Genneraliju prodal tudi zavarovalnico Delta. Krovna družba Delta se je preusmerila v kmetijstvo in živilsko industrijo ter gradnjo cest.

Srbi nad tajkune