Na plaži Copacabana so policisti postavili križe z imeni umrlih kolegov. Foto: Reuters
Na plaži Copacabana so policisti postavili križe z imeni umrlih kolegov. Foto: Reuters
Brazilija
Kritiki policijskega nasilja pravijo, da so policisti za to krivi sami, saj uporabljajo preveč nasilne prijeme. Foto: Reuters

Nekaj sto policistov in njihovih sorodnikov je v nedeljo zavzelo ulice Rio de Janeira. Oblečeni so bili večinoma v črno, da bi opozorili na problematiko naraščajočega nasilja nad policisti. Ves teden pa so bili na znameniti plaži Copacabana razstavljeni križe z imeni umrlih policistov.

Brazilski policisti zahtevajo spremembe v kazenskem zakoniku, v katerem bi umor policista obravnavali kot strašen zločin. BBC je poročal, da je bilo samo letos v nasilju v Rio de Janeiru med opravljanjem svoje službe ubitih najmanj 80 policistov. V večini primerov so umrli med spopadi s kriminalnimi skupinami, ki nadzirajo številne favele v mestu.

Nasilje nad policisti manj problematično?
Policisti pravijo, da mediji v Braziliji in v tujini poročajo samo o policijskem nasilju, nasilje nad policisti pa ne dobi enakovredne medijske pozornosti, prav tako ne pravne zaščite. "Želimo, da ljudje razumejo, da v Rio de Janeiru poteka vojna," je za brazilske medije povedala ena od organizatork protesta Flavia Louzada in dodala, da si želijo, da bi sorodniki pokojnih policistov od policije same dobili več finančne podpore.

Protestniki so oblasti pozvali, naj sprejmejo dodatne varnostne ukrepe za policiste v največjih favelah med olimpijskimi igrami, ki jih bo Rio gostil leta 2016. Leta 2008, pred svetovnim nogometnim prvenstvom, ki je potekalo letos, so oblasti že ustanovile posebno policijsko enoto (UPP), ki je zmanjšala kriminal v nekaterih najbolj zloglasnih favelah.

Policisti v zadnjih petih letih ubili več kot 11.000 ljudi
Kritiki policijskega nasilja pravijo, da so za stanje krivi policisti sami, saj so z nasilnimi dejanji zakrivili povečanje nasilja v nekaterih območjih v mestu. Nevladna organizacija Brazilski forum za javno varnost je pred kratkim izdala poročilo, v katerem so zapisali, da je v policijskem nasilju v zadnjih petih letih v Braziliji umrlo najmanj 11.000 ljudi.