Jacenjuk in Porošenko sta ustanovno sejo izkoristila za zanikanje namigovanj o medsebojnem sporu. Foto: EPA
Jacenjuk in Porošenko sta ustanovno sejo izkoristila za zanikanje namigovanj o medsebojnem sporu. Foto: EPA
Ukrajina
Spopadi na vzhodu Ukrajine so izbruhnili aprila, potem ko so uporniki razglasili avtonomnost pokrajin Doneck in Lugansk. Foto: EPA
Ukrajinski vojaki
Kijev trdi, da je ruska vojaška pomoč avgusta prispevala k zaustavitvi napredovanja ukrajinske vojske v bojih z uporniki. Foto: EPA

Porošenko je nagovoril poslance, ki so se udeležili ustanovne seje parlamenta, kjer so Arsenija Jacenjuka potrdili za nov mandat na položaju predsednika vlade. Zanj je glasovalo 341 od 390 navzočih poslancev. V nagovoru pred glasovanjem je Jacenjuk dejal, da je nova vlada pred zahtevno nalogo preprečiti kolaps, na robu katerega se je znašla Ukrajina.

"Na naših ramenih je zgodovinska odgovornost, da ohranimo državo. Država je v vojni in ljudje so v težavah," je poudaril Jacenjuk, čigar Ljudska fronta je slavila na parlamentarnih volitvah konec oktobra, ko je za las premagala blok predsednik Porošenka. Omenjeni stranki sta skupaj s še tremi strankami prejšnji teden oblikovali koalicijo, ki ima prvič v neodvisni Ukrajini zadostno večino za spreminjanje ustave.

Poslanci so sejo začeli s petjem ukrajinske himne in nato z minuto molka počastili spomin na smrtne žrtve protestov, ki so februarja z oblasti odnesli nekdanjega predsednika Viktorja Janukoviča, in na žrtve spopadov na vzhodu države, v katerih je aprila umrlo več kot 4.300 ljudi.

"Konflikt okrepil željo po Natu"
V govoru poslancem je Porošenko dejal, da so ideje o federalizaciji samo pobožne želje nekaterih na Vzhodu in Zahodu. Sam je prepričan, da vsi prebivalci podpirajo enotno državo brez federalizacije, za kar se najbolj zavzema Rusija, a ideji nasprotuje Kijev, ki vidi v tem recept za razdelitev države. Po njegovih besedah je konflikt na vzhodu države spodbudil Ukrajince, da podpirajo članstvo v zvezi Nato.

Porošenko je še predlagal, da bi imel novoustanovljeni urad za boj proti korupciji tuje vodstvo. "Predlagam, da na ta položaj povabimo nekoga, ki ni iz Ukrajine. Ta oseba bo imela prednost, ker ni povezana z ukrajinsko politično elito," je dejal, a konkretno ni navedel, koga ima v mislih za ta položaj.

Predsednik in premier sta slovesnost izkoristila za sporočilo o enotnosti, potem ko so se pojavili namigi o sporu zaradi delitve položajev v novi vladi, katere sestava bo predvidoma znana prihodnji teden. "Obljubljam vam, da bomo izvedli vse, o čemer ste ravnokar govorili. To je naša skupna odgovornost," je dejal Jacenjuk, preden je stisnil roko Porošenku.

Rusov ne bi motila vpletenost v spopade
Glede na javnomnenjsko raziskavo neodvisnega moskovskega inštituta Levada večina Rusov ne verjame trditvam, da se njihovi vojaki borijo na strani proruskih upornikov na vzhodu Ukrajine, vendar bi bila skoraj polovica vprašanih zadovoljna, če bi se to izkazalo za resnično. Tretjina od 1.600 vprašanih bi temu nasprotovala.

Obtožbe o ruski vojaški navzočnosti na vzhodu Ukrajine je med obiskom v Kijevu znova ponovil poveljnik Natovih sil v Evropi Philip Breedlove. Ameriški general je prepričan, da ruski vojaki predstavljajo hrbtenico uporniških sil, ki se borijo proti ukrajinski vojski. Moskva ves čas zanika te obtožbe in zatrjuje, da se z uporniki borijo le ruski prostovoljci.