Nezaupnico je po pričakovanjih podprlo 97 poslancev, 131 jih je bilo proti. Foto: EPA
Nezaupnico je po pričakovanjih podprlo 97 poslancev, 131 jih je bilo proti. Foto: EPA

To je bila že četrta nezaupnica proti vladi premierja Pedra Passosa Coelha v devetih mesecih, a vlada ima v parlamentu vsaj za zdaj absolutno večino.

Vendarle nezaupnice odražajo vse močnejše nasprotovanje proračunskim rezom na Portugalskem, ki jih je tudi socialistična opozicija še do nedavnega podpirala. Bolečim rezom nasprotuje tudi vse več ljudi v premierjevi desnosredinski socialnodemokratski stranki PSD, med drugim predsednik države Anibal Cavaco Silva.

Passos Coelho je neusmiljeno omejil proračunske izdatke, zvišal davke in sprejel liberalne gospodarske reforme, s čimer skuša izpolniti pogoje, v katere je Lizbona privolila v zameno za finančno pomoč EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada. Leta 2011, potem ko so stroški zadolževanja postali nevzdržno visoki, je namreč Portugalska prejela pomoč v višini 78 milijard evrov.

Vodja socialistov Antonio Jose Seguro je v današnji razpravi zahteval "globoka" ponovna pogajanja o reševalnem programu, saj da so njegovi cilji in roki "nerealistični".

Portugalska centralna banka po lanskem 3,2-odstotnem padcu za letošnje leto napoveduje še 2,3-odstotno krčenje gospodarstva, brezposelnost pa je narasla že na rekordnih 17,5 odstotka.

Tuji posojilodajalci so marca privolili v to, da dajo Portugalski dodatno leto dni, do leta 2015, da zmanjša proračunski primanjkljaj s 6,4 odstotka lani na manj kot tri odstotke. Vlada v Lizboni je v zameno obljubila, da bo do leta 2015 izdatke zmanjšala za še dodatne štiri milijarde evrov.