Predsednik države Anibal Cavaco Silva je pozval k čim višji volilni udeležbi. Foto: Reuters
Predsednik države Anibal Cavaco Silva je pozval k čim višji volilni udeležbi. Foto: Reuters
Pedro Passos Coelho
Premierju Coelhu se nasmiha nov štiriletni mandat. Foto: Reuters

Rezultati vzporednih volitev koaliciji Portugalska naprej premiera Pedra Passosa Coelha napovedujejo med 36,4 in 43 odstotki glasov. Levosredinska Socialistična stranka (PS) bivšega lizbonskega župana Antonia Coste pa naj bi dobila med 29,5 odstotka in 35 odstotki glasov.

Poznavalci so volitve ocenili kot referendum o tem, kako uspešno je bilo štiriletno obdobje varčevanja in tržnih reform.

Tudi zadnje javnomnenjske raziskave so napovedovale tesno zmago vladajoči konservativni koaliciji Portugalska naprej, ki jo sestavljata desnosredinska socialdemokratska stranka (PSD) premierja Pedra Passosa Coelha in konservativna Ljudska stranka (CDS-PP). Napovedujejo ji 43 odstotkov podpore, kar pomeni, da bi lahko dobila absolutno večino v 230-članskem enodomnem parlamentu. Levosredinska Socialistična stranka (PS) nekdanjega lizbonskega župana Antonia Coste ima okoli 33-odstotno podporo volivcev.

Na Portugalskem se v nasprotju s Španijo in Grčijo niso pojavila dovolj močna protestna gibanja, ki bi ogrozila prevlado tradicionalnih strank.

Volilno pravico ima več kot 9,6 milijona Portugalcev, ki bodo izvolili predstavnike v 230-članski enodomni parlament. Volišča na celinskem delu države bodo odprta do 19.00 (20.00 po srednjeevropskem času), a prve vzporedne izide volitev je pričakovati šele uro kasneje, ko se bodo zaprla tudi volišča na Azorih. Prvi izidi volitev naj bi bili znani okoli 23.00 po srednjeevropskem času.

Iz programa pomoči izstopili lani
Desetmilijonska država na Iberskem polotoku sicer še vedno okreva po gospodarski krizi, zaradi katere je leta 2011 za Irsko in Grčijo postala tretja članica Evropske unije, ki je potrebovala mednarodno pomoč. Po izvedbi strogih varčevalnih ukrepov je iz programa pomoči izstopila maja lani. Stopnja brezposelnosti v državi se znižuje že dve leti in pol in je trenutno 12-odstotna, a nekateri okrevanje še vedno vidijo kot precej krhko. Skrb vzbujajoč je tudi podatek, da je državo med letoma 2011 in 2014 zapustilo kar 485.000 prebivalcev, 20 odstotkov ljudi pa živi pod stopnjo revščine.

Vodja PS-ja je vladi očital, da je program pomoči izkoristila kot izgovor za uresničitev neoliberalnega ekonomskega programa, katerega cilj je razkroj socialne države in razširitev zasebnega lastništva.

V primerjavi z Grčijo, kjer so šli v šestih letih petkrat na volitve, so imeli na Portugalskem štiri leta politične stabilnosti pod premierjem Coelhom, čigar koalicija je prva, ki je preživela cel mandat, odkar je Portugalska leta 1974 postala demokracija.