Brez domov je ostalo na tisoče prebivalcev Kachina. Foto: EPA
Brez domov je ostalo na tisoče prebivalcev Kachina. Foto: EPA
Civilisti množično bežijo v begunska taborišča v sosednjo Kitajsko. Foto: EPA

Vladni vojaki so blokirali humanitarno pomoč in z orožjem napadli nedolžno prebivalstvo, požgali njihove vasi, ugrabili ženske, otroke pa prisilno rekrutirali za svoje nosače, navaja poročilo organizacije Human Rights Watch (HRW).

Potem ko so pri HRW-ju govorili z več kot sto vaščani, žrtvami in dezerterji v begunskih taboriščih v Kačinu in kitajski provinci Junan, so pozvali mjanmarsko vlado, naj omogoči dostop humanitarne pomoči in preišče domnevne zlorabe.

HRW je Neodvisno vojsko Kačina (KIA) obtožil tudi zaostrovanja spora z uporabo otroških vojakov in protipehotnih min ter pozval mednarodno skupnost, naj ukrepa. "Mjanmarska vojska v Kačinu izvaja nepreverjene zlorabe, medtem ko vlada blokira humanitarno pomoč tistim, ki so je najbolj potrebni," je povedala Elaine Pearson, vodja HRW-ja za Azijo.
"Tako vojska kot kačinski uporniki morajo storiti vse, da preprečijo, da bi se nevzdržna situacija za civiliste še poslabšala. Vsi zaskrbljeni bi morali nujno in nemudoma podpreti neodvisen mednarodni mehanizem za preiskavo zlorab obeh strani."
Največji preizkus za vlado
Mjanmarska vlada želi doseči premirje v Kačinu v sklopu končanja vseh svojih več desetletij starih sporov s separatističnimi vojskami. Zahodne države so uspešni mirovni proces postavile za enega glavnih pogojev za dvig sankcij proti državi. Po besedah diplomatov je spor v Kačinu, ki se je razplamtel sredi lanskega leta po 17-letnem premirju, eden največjih preizkusov za vladna prizadevanja za reforme.

KIA in vladni pogajalci so se na pogovorih sestali kar sedemkrat, odkar je predsednik Thein Sein avgusta pozval k dialogu, a sadov niso obrodili, KIA pa pravi, da so spopadi dosegli "točko popolnega uničenja". Sein je vojski ukazal, naj ne napade KIA in najizvaja le obrambne ukrepe.

Na tisoče beguncev se je pred nasiljem zateklo na Kitajsko. Nekateri v taboriščih vzdolž meje novinarjem poročajo o posilstvih in umorih, ki da jih izvajajo vojaki. Poročilo HRW-ja, sestavljeno po dveh obiskih devetih taborišč v Kačinu in Junanu, zajema pripovedovanja civilistov, ki so jih vojaki mučili, prisilili v težko delo ali pa so bili priče večkratnim posilstvom žensk.