Aung San Su Či na proslavi dneva neodvisnosti 4. januarja. Foto: EPA
Aung San Su Či na proslavi dneva neodvisnosti 4. januarja. Foto: EPA

Opozicijska voditeljica Aung San Su Či je stranko registrirala decembra lani in ob tem napovedala, da bo kandidirala na omenjenih volitvah. Da je NLD dobil dovoljenje za sodelovanje na volitvah, so potrdili tudi v stranki.
NLD je bojkotiral parlamentarne volitve novembra 2010, češ da niso pravične, zaradi česar je bil v skladu s tedanjim zakonom izbrisan iz registra strank. Nove mjanmarske oblasti pod vodstvom predsednika Thein Seina pa so na začetku decembra lani dale zeleno luč za ponovno registracijo NLD-ja.

Aung San Su Či je že pred časom napovedala, da se bo na aprilskih nadomestnih volitvah potegovala za enega izmed sedežev 48 parlamentarcev, ki so po imenovanju nove vlade marca lani zasedli nove funkcije. Opozicijska voditeljica je v pogovoru za BBC danes dejala, da še v času svojega življenja pričakuje "popolnoma demokratične volitve" v Mjanmaru, da pa ne ve, ali bo sama imela priložnost potegovati se za položaj predsednika države.
Poziv k izpustitvi zapornikov
Nobelova nagrajenka za mir je intervju za BBC dala pred obiskom britanskega zunanjega ministra Williama Hagua v Mjanmaru. Hague, ki danes začenja obisk v tej azijski državi, je prvi britanski zunanji minister po letu 1955, ki je obiskal Mjanmar, sicer nekdanjo britansko kolonijo, in hkrati tudi prvi zunanji minister katere izmed držav članic EU-ju na obisku od začetka imenovanja civilne vlade v tej državi.

Hague je ob začetku obiska Mjanmar pozval k izpustitvi vseh političnih zapornikov in k napredku pri demokratičnih reformah, ki bodo po njegovem mnenju privedle do globljih političnih in gospodarskih vezi z Zahodom. V okviru dvodnevnega obiska se bo sešel s predsednikom Thein Seinom in tudi z Aung San Su Či.